Mazurek z białą czekoladą i żurawiną

Mazurek na ostatnią chwilę, szybki i pyszny. Połączenie białej czekolady sprawdziło się wyśmienicie.

Przepis na 2 małe mazurki

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko plus 1 żółtko do wysmarowania ciasta przed pieczeniem
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 100ml śmietanki 30 %
  • 200g dżemu z żurawiny
  • Żurawina z syropu do dekoracji

 

Sposób przygotowania

  1. Ciasto kruche – Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem i cukrem pudrem aż dobrze się połączą. Następnie dodać 1 jajo, szybko połączyć składniki, zawinąć w folie spożywczą i odstawić do schłodzenia na minimum 1 godzinę.
  2. Ciasto rozwałkować na grubość maksymalnie ok 5 mm bezpośrednio na papierze i ułożyć we formie.  Pozostałe ciasto wykorzystać do ułożenia ozdobnych krawędzi mazurka. Całość posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w 180 stopniach ok 20 minut(ładny złoty kolor). Wystudzić.
  3. Polewa – czekoladę połamać i połączyć ze śmietanką – uprzednio podgrzaną do ok 65 stopni C. Całość dokładnie wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie aksamitny sos.
  4. Upieczone ciasto wysmarować dżemem z żurawiny, następnie zalać warstwą kremu czekoladowego, posypać żurawiną z syropu i schłodzić ok 1 godzinę

Smacznego !

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>