Składniki
2 gałązki rozmarynu
6 sztuk borowików połówek / lub całych mrożonych leśne skarby
140g Polędwiczka wieprzowa
20g czerwonej cebuli
20g papryki
Sól
Pieprz
Tymianek
Polędwiczkę marynujemy w przyprawach dzień wcześniej.
Grzyby po rozmrożeniu osuszamy ręcznikiem papierowym
Z rozmarynu usuwamy liście pozostawiając je tylko na końcu.
Można użyć ich do marynowania polędwiczki. Końcówki gałązek zaostrzamy nożem.
Nadziewamy na przemian grzyby i mięso dodając cebulę i paprykę. Grillujemy!
Ziemniaki hasselback
200g ziemniaków francuskich
30g Masło
Sól pieprz
Ziemniaki nacinamy do ¾ ich wysokości. Smarujemy masłem i posypujemy przyprawami.
Zawijamy w folię aluminiową i wrzucam do paleniska na ok 30minut.
Salsa z podgrzybkami
40 g / 1 opakowanie Podgrzybki suszone krojone leśne skarby
15g natki pietruszki
10gszcypiorku
15g koperku
10g kolendry
50g Oliwa z oliwek
20g papryki
Podgrzybki namaczamy i obgotowujemy.
Następnie kroimy w miarę równe paseczki i dodajemy oliwę.
Podgrzewamy do 60stopni i utrzymujemy taka temperaturę przez 30minut.
Po ostygnięciu dodajemy resztę pokrojonych składników i odstawiamy na noc.
Później podajemy do upieczonych ziemniaków.
Sałata rzymska z melonem i vinegret
Sałata rzymska 1 szt
Melon cantalupe 1szt
Musztarda dijon 1lyzka
Miód lipowy 2 łyżki
Ocet z białego wina 3 łyżki
Olej 300ml
Miód, musztardę i ocet mieszamy rózgą, po czym powoli wlewamy olej małym strumieniem cały czas mieszając.
Jeśli dressing robi się zbyt gęsty można dodać odrobinę wody.
Mieszamy z sałata i plastrami melona tuż przed podaniem.
Smacznego !