Szaszłyki

Składniki

2 gałązki rozmarynu
6 sztuk borowików połówek / lub całych mrożonych leśne skarby
140g Polędwiczka wieprzowa
20g czerwonej cebuli
20g papryki
Sól
Pieprz
Tymianek

Polędwiczkę marynujemy w przyprawach dzień wcześniej.
Grzyby po rozmrożeniu osuszamy ręcznikiem papierowym
Z rozmarynu usuwamy liście pozostawiając je tylko na końcu.
Można użyć ich do marynowania polędwiczki. Końcówki gałązek zaostrzamy nożem.
Nadziewamy na przemian grzyby i mięso dodając cebulę i paprykę. Grillujemy!

Ziemniaki hasselback
200g ziemniaków francuskich
30g Masło
Sól pieprz
Ziemniaki nacinamy  do ¾ ich wysokości. Smarujemy masłem i posypujemy przyprawami.
Zawijamy w folię aluminiową i wrzucam do paleniska na ok 30minut.

Salsa z podgrzybkami
40 g / 1 opakowanie Podgrzybki suszone krojone leśne skarby
15g natki pietruszki
10gszcypiorku
15g koperku
10g kolendry
50g Oliwa z oliwek
20g papryki

Podgrzybki namaczamy i obgotowujemy.
Następnie kroimy w miarę równe paseczki i dodajemy oliwę.
Podgrzewamy do 60stopni i utrzymujemy taka temperaturę przez 30minut.
Po ostygnięciu dodajemy resztę pokrojonych składników i odstawiamy na noc.
Później podajemy do upieczonych ziemniaków.

Sałata rzymska z melonem i vinegret
Sałata rzymska 1 szt
Melon cantalupe 1szt
Musztarda dijon 1lyzka
Miód lipowy 2 łyżki
Ocet z białego wina 3 łyżki
Olej 300ml

Miód, musztardę i ocet mieszamy rózgą, po czym powoli wlewamy olej małym strumieniem cały czas mieszając.
Jeśli dressing robi się zbyt gęsty można dodać odrobinę wody.
Mieszamy z sałata i plastrami melona tuż przed podaniem.

Smacznego !

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>