Mazurskie kurki z patelni z szyjkami rakowymi na brioszce

W zamku Ryn możecie zasmakować Leśnych Skarbów w roli głównej. Dzisiaj chcielibyśmy przedstawić Wam przepis na mazurskie kurki z patelni z szyjkami rakowymi na brioszce. Prawda, że brzmi pysznie?

Autorem przepisu jest Ireneusz Koniuszek, Szef Kuchni Hotelu Zamek Ryn.

Składniki na 4 porcje:

  • 150g szyjek rakowych
  • 250g świeżych kurek
  • 2 cebulki dymki
  • 100ml śmietanki
  • 50ml białego wina
  • 20g masła
  • Koperek
  • Sól
  • Pieprz

 

  1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i dokładamy masło.
  2. Wrzucamy nasze kurki, następnie dokładamy szyjki rakowe i drobno pokrojoną dymkę, podlewamy białym winem.
  3. Gdy wino się zredukuje, dodajemy śmietankę i drobno posiekany koperek.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem.

Brioszka:

Składniki:

  • 1/3 szklanki ciepłego pełnego mleka
  • 2,5 łyżeczki suchych drożdży (10 g) lub 20 g drożdży świeżych
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 dużych jajek
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 175 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka suszonej żurawiny lub rodzynek

Ponadto:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania

 

  1. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi – wcześniej zrobić rozczyn).
  2. Mleko, mąkę z drożdżami, lekko roztrzepane jajka, cukier i sól umieścić w misie, wyrobić ręcznie, do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, przez około 15 minut.
  3. Stopniowo do ciasta dodawać masło, łyżka po łyżce.
  4. Wyrabiać dalsze kilkanaście minut, do całkowitego wchłonięcia masła przez ciasto. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno być miękkie i klejące.
  5. Odłożyć do większego naczynia, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 – 2,5 godziny.
  6. Po tym czasie ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią, ponownie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 4 – 6 godzin (lub całą noc).
  7. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, uformować brioszki i włożyć do przygotowanych form.
  8. Przykryć folią spożywczą, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
  9. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut . Wyjąć, przestudzić na kratce.

 

Smacznego!

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>