W zamku Ryn możecie zasmakować Leśnych Skarbów w roli głównej. Dzisiaj chcielibyśmy przedstawić Wam przepis na mazurskie kurki z patelni z szyjkami rakowymi na brioszce. Prawda, że brzmi pysznie?
Autorem przepisu jest Ireneusz Koniuszek, Szef Kuchni Hotelu Zamek Ryn.
Składniki na 4 porcje:
- 150g szyjek rakowych
- 250g świeżych kurek
- 2 cebulki dymki
- 100ml śmietanki
- 50ml białego wina
- 20g masła
- Koperek
- Sól
- Pieprz
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i dokładamy masło.
- Wrzucamy nasze kurki, następnie dokładamy szyjki rakowe i drobno pokrojoną dymkę, podlewamy białym winem.
- Gdy wino się zredukuje, dodajemy śmietankę i drobno posiekany koperek.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
Brioszka:
Składniki:
- 1/3 szklanki ciepłego pełnego mleka
- 2,5 łyżeczki suchych drożdży (10 g) lub 20 g drożdży świeżych
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 5 dużych jajek
- 1/3 szklanki cukru
- pół łyżeczki soli
- 175 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka suszonej żurawiny lub rodzynek
Ponadto:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania
- Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi – wcześniej zrobić rozczyn).
- Mleko, mąkę z drożdżami, lekko roztrzepane jajka, cukier i sól umieścić w misie, wyrobić ręcznie, do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, przez około 15 minut.
- Stopniowo do ciasta dodawać masło, łyżka po łyżce.
- Wyrabiać dalsze kilkanaście minut, do całkowitego wchłonięcia masła przez ciasto. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno być miękkie i klejące.
- Odłożyć do większego naczynia, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 – 2,5 godziny.
- Po tym czasie ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią, ponownie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 4 – 6 godzin (lub całą noc).
- Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, uformować brioszki i włożyć do przygotowanych form.
- Przykryć folią spożywczą, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
- Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut . Wyjąć, przestudzić na kratce.
Smacznego!