Omlet z kurkami, młodymi listkami i szczypiorem

Nic nie smakuje lepiej niż kurki na masełku z jajkami, w tym wypadku jest to omlet którego przygotowanie zajmie Wam 15 minut i sprawi, że pojawi się uśmiech na twarzy. Na weekendowe śniadanie jak znalazł.

Składniki na 2 duże omlety:

  • 300g kurek
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 30g szczypiorku
  • 6 jaj
  • garść zielonych liści sałaty
  • sól, pieprz do smaku
  • ok 1 łyżka masła klarowanego do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Jaja wybić do naczynia i ubić z odrobiną soli i pieprzu.
  2. Kurki odsączyć. W rondelku podgrzać masło, dodać posiekaną szalotkę, kurki i siekany czosnek. Podsmażyc 3-5 minut, doprawić i odstawić.
  3. Patelnię rozgrzać z łyżką  masła klarowanego. Na rozgrzaną wlać połowę masy jajecznej, kiedy zacznie się ścinać ukłożyć na powierzchni  zielone listki i kurki. Całość szybko zwinąć.

 

Smacznego !

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>