Grzybów nigdy dość, w tym wypadku połączone zostały ze sobą kurki z borowikami. Kolejne danie które obecnie możecie dostać w Hotel Zamek Ryn. Przepis przygotował nam sam szef kuchni Ireneusz Koniuszek.
Kluski borowikowe
- 4 jaja
- 80g masła
- 200g mąki
- sól
- szczypta pudru z suszonych borowików
- Masło utrzeć w misce na gładką masę, ucierając dodawać po jednym żółtku
- Ubić pianę z dodatkiem soli i dodawać na przemian do utartych żółtek z mąką wymieszaną z pudrem borowikowym.
- Kluski kłaść delikatnie na wrzącą, osoloną wodę i gotować ok 5 minut.
Zupa:
500g kurek
100g wędzonego boczku
50g masła
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1,5l wywaru jarzynowego
koper
sól, pieprz
creme fraiche
- W garnku na rozgrzane masło dodać drobno pokrojony boczek oraz szalotkę i czosnek, podsmażyć dodać kurki i zalać wywarem.
- Wszystko gotować ok 30 minut, następnie dodać p0siekany koper, sól i pieprz do smaku.
- Serwować z kluskam.
Smacznego !