Sałatka z serem korycińskim i marynowanymi kurkami

Ser koryciński jest flagowym składnikiem podlasia, który trzeba koniecznie spróbować. Dzisiejsza sałatka jest połączeniem bardzo mocnych smaków, które razem komponują się wyśmienicie. Za przepis dziękujemy restauracji Bistro Dobra Zmiana.

Składniki:

  • 200g porwanych i umytych sałat
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 150ml oleju
  • Sól
  • 5 plastrów rzepy
  • 50g Kurki marynowane leśne skarby
  • 20g marchwi po koreańsku
  • 3 szt pomidorków koktajlowych
  • 80g sera korycińskiego
  • 1 jajko
  • 10g mąki
  • 30g panko
  1. Mieszamy musztardę, ocet i miód, następnie powoli dolewamy olej energicznie mieszając przy pomocy rózgi tak aby powstała jednolita emulsja
  2. Ser kroimy w słupki, obtaczamy w mące, jajku i panko, następnie trzeba go dobrze schłodzić, przez 2h.
  3. Sałatę delikatnie mieszamy z sosem, układamy pokrojone warzywa i marynowane kurki leśne skarby.
  4. Ser smażymy z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni,  tak żeby nie spalić panierki, ale żeby nie zdążył nam się roztopić, temperatura jeszcze zdąży przejąć do wnętrza i ogrzać go żeby był półpłynny, a zapobiegnie to bałaganowi na patelni.
  5. Kładziemy go na sałatkę i szybko zjadamy. 🙂

Smacznego !

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>