Kolejny przepis z kurkami, a to dlatego, że chcemy Wam pokazać, że pasują one do wszystkiego. Dzisiejszy przepis jest typowo obiadowy, na początek roku szkolnego jak znalazł.
Składniki:
- 2 uda kurczaka bez skóry i kości
- pół ząbka czosnku250g ugotowanych ziemniaków irga
- 2 jaja
- 75g mąki
- 125ml mleka
- 100g masła
- 200ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- 100g kurek świeżych od leśnych skarbów a poza sezonem kurki sterylizowane leśne skarby
- 20g podgrzybków suszonych leśne skarby
- 5 gałązek świeżego tymianku
- 1 marchew
- 1 kalarepa
- 50g zielonego groszku
- Uda kurczaka nacieramy solą i pieprzem, dodajemy 1 gałązkę tymianku i pokrojony w plasterki czosnek.
- Gotujemy sous vide 70*C przez 3godziny.
- Suszone grzyby moczymy w niewielkiej ilości wody, nastepnie kroimy.
przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy kurki i podgrzybki i tymianek,
następnie podlewamy wywarem z suszonych grzybów i i dodajemy śmietankę. - Redukujemy do momentu zgęstnienia i doprawiamy.
- Ugotwane ziemniaki przecieramy przez praskę, zanim wystygną. Dodajemy żółtka, białka ubijamy na pianę.
- Do masy dodajemy mleko i mąkę, a na koniec ubite białka i delikatnie mieszamy. Następnie smażymy małe bliny, ok 5cm.
- Marchew i kalarepę kroimy i blanszujemy, następnie po odcedzeniu przesmażamy na maśle na koniec dodając groszek.
- Wszystko wykładamy na talerz i gotowe. Dla jaroszy polecam same puszyste bliny z sosem, którym sos grzybowy nadaje wyjątkowego smaku.
Smacznego !