Makaron w sosie podgrzybkowym z polędwiczką wieprzową oraz pudrem z  suszonych podgrzybków

Składniki:

  • 500 polędwiczki wieprzowej
  • 300 gram mrożonych grzybów Leśne skarby
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 duża cebula
  • świeże zioła po 3 gałązki tj. tymianek i rozmaryn
  • 1/2 główki polskiego czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • oliwa do zamarynowania polędwiczki
  • 1 łyżka masła
  • 200 gram makaronu spaghetti
  • 1 łyżka pudru z suszonych grzybów

Przygotowanie:

  1. Polędwiczkę marynujemy w oliwie, liściach laurowych, w kulkach ziela angielskiego, rozmarynie, tymianku oraz w kilku ząbkach czosnku przez co najmniej 2 godziny.
  2. Mrożone grzyby wrzucamy na wrzątek, gotujemy do miękkości. Odsączamy. Cebulę i 2 ząbki czosnku siekamy w kostkę. Grzyby i cebulę, czosnek podsmażamy. Zalewamy około 300 ml wody, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie, świeży tymianek i gotujemy 15 minut. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do miksera lub blendujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Sos doprawiamy solą i pieprzem oraz śmietanką.
  3. Gotujemy makaron spaghetti al dente, czas gotowania wynosi 8-10 w zależności od marki makaronu jaki użyjecie.
  4. Zamarynowaną polędwiczkę podsmażamy na oliwie z każdej strony na rumiano. Zdejmujemy z ognia, najlepiej przełożyć na deskę do krojenia na ok. 15 minut by odpoczęła.
  5. Po tym czasie kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Układamy na tej samej patelni na której była smażona uprzednio polędwiczka i smażymy po kilka minut z każdej strony.
  6. Polędwiczkę podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz całość wykańczamy pudrem z suszonych grzybów oraz dekorujemy świeżymi ziołami.

Smacznego !

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz