Kotleciki grzybowe z kaszy z grillowanymi borowikami

Kolejny przepis przygotowany przez Panią Agatę z bloga Kulinarne przygody Gatity

Tym razem aromatyczne kotleciki z kaszy z borowikami, które pokochacie.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej
  • 30 g suszonych borowików szlachetnych Leśne Skarby
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka masła do smażenia
  • 2 łyżki siekanej natki
  • sól
  • pieprz
  • porządna szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko
  • 500 g mrożonych całych borowików Leśne Skarby
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  1. Mrożone borowiki wyjmujemy z zamrażarki i odstawiamy do rozmrożenia.
  2. Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 godzin do namoczenia. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzamy, wywar powstały podczas gotowania grzybów możemy zamrozić lub wykorzystać od razu do przygotowania sosu lub zupy. Ugotowane grzyby bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w  drobniutką kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy będzie szklista dodajemy do niej posiekane grzyby i smażymy razem przez 3-4 minuty.
  3. W międzyczasie gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  4. W misce mieszamy ugotowaną kaszę, przesmażone grzyby wraz z cebulą, natkę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy.
  5. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i z powstałej masy formujemy kotleciki. Kotleciki smarujemy oliwą. Układamy je na papierze do pieczenia na blaszce i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kotleciki powinny się lekko zezłocić.
  6. Gdy będą prawie gotowe, przystępujemy do grillowania borowików. Najpierw osuszamy je ręcznikiem papierowym, delikatnie malujemy oliwą i oprószamy sola i pieprzem. Grilujemy z obydwu stron  na rozgrzanej patelni grillowej. Podajemy razem z kotlecikami z kaszy.

Smacznego!

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz