Krucha tarta malinowa z bezą

W jesienne wieczory nic nie smakuje tak dobrze jak ciepłe maliny pod chrupiącą bezą. Można oddać się chwili przyjemności i odpłynąć. Spróbujcie tego przepisu przygotowanego specjalnie dla nas przez Panią Angelikę z bloga życie zaczyna się w kuchni . My jesteśmy zachwyceni, mamy nadzieję że Wy też będziecie!

Składniki:

kruche ciasto:

  • 300 gram mąki pszennej
  • 100 gram cukru
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 200 gram zimnego masła
  • szczypta soli

galaretka malinowa:

  • 2 puszki malin w syropie Leśne Skarby
  • 2 łyżeczki żelatyny

beza:

  • 2 białka jaj
  • ¾ szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Mąkę mieszamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy wszystko razem nożem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto.
  2. Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem.
  3. Ciasto wałkujemy, podsypując mąką i wykładamy nim formę.
  4. Formę wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 – 20 minut.
  6. W czasie kiedy tarta będzie nam stygła, maliny w syropie odsączamy. Syrop podgrzewamy to temperatury ok. 80-90 stopni, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.
  7. Zostawiamy do wystygnięcia, następnie dodajemy maliny i wkładamy do lodówki do stężenia.
  8. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo po łyżce dodajemy cukier puder. Na arkuszu papieru do pieczenia ryzujemy okrąg wielkości naszej formy. Wykładamy ubite białka i rozsmarowujemy.
  9. Wkładamy do piekarnika na czas suszenia ok. 40 minut w temperaturze 100 stopni C z włączonym termo obiegiem.
  10. Podczas suszenia bezy składamy ciasto. Na kruchy spód wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie nakładamy na wierzch wystudzoną bezę.

Smacznego !

 

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz