Grzyby w połączeniu z mięsem tworzą pyszne dania, tym razem mamy dla Was nadziewane roladki w sosie borowikowym. Taki obiad spełni oczekiwanie nawet tych najbardziej wymagających. Przepis przygotowała nam Pani Magdalena z bloga Słodkie Okruszki.
Składniki:
- 4 plastry schabu bez kości
- 80 g suszonych podgrzybków Leśne Skarby
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 3 łyżki masła
- około 4 łyżek śmietanki 30%
- 3 szczypty słodkiej czerwonej papryki
- pieprz i sól do smaku
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- opcjonalnie: 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu (patrz uwagi na końcu)
Przygotowanie:
- Suszone grzyby przekładamy do garnka i zalewamy wodą (woda ma przykryć nasze grzyby), odstawiamy na minimum 30 minut do namoczenia. Po tym czasie gotujemy całość przez około godzinę.
- Wyciągamy około 1/3 suszonych grzybów i drobno je siekamy. Obieramy cebulę i również drobno ją siekamy.
- W rondlu na łyżce masła podsmażamy posiekane grzyby i pół posiekanej cebuli. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, solą i szczyptą słodkiej czerwonej papryki. Tak powstały farsz przekładamy do miseczki.
- Plastry schabu rozbijamy na cienkie kotlety i doprawiamy z jednej świeżo mielonym pieprzem i solą.
- Na każdy kotlet nakładamy nasz farsz. Kotlety zwijamy w roladki. Aby nasze schabowe roladki się nie rozpadały spinamy je wykałaczkami.
- Każdą roladkę najpierw obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Obsmażamy roladki na maśle.
- Następnie dodajemy pozostałe grzyby (można je wcześniej drobniej posiekać) wraz z wywarem, w którym się gotowały.
- Całość doprawiamy pieprzem, solą i słodką czerwoną papryką. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. W razie potrzeby można w trakcie dodać niewielką ilość wody. Pod koniec dodajemy słodką śmietankę 30%, jeszcze chwilę dusimy i próbujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Smacznego !