Smażone pierożki z farszem z borowików

Święta bez barszczu to nie Święta, ale barszcz nie może być bez dodatku pierożków, ile domów tyle przepisów. O tym dowiedzieliśmy się ostatnio podczas konkursu który organizowaliśmy. Za to dzisiaj mamy dla Was przepis który przygotowała Angelika z bloga Życie zaczyna się w kuchni.

Smażone pierożki z farszem z borowików

Składniki na ciasto:

0,5 kg mąki pszennej

1 jajko

0,5 płaskiej łyżeczki soli

1 szklanka letniej wody

składniki na farsz:

około200 gram suszonych borowików Leśne Skarby

1 cebula

1 łyżka bułki tartej

sól, pieprz

1 łyżka masła

pęczek natki pietruszki

dodatkowo:

ok 500 ml oleju do smażenia pierożków

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy dołek do którego wlewamy wodę, wbijamy jajko, dodajemy sól. Zagniatamy ciasto.

Farsz: Grzyby gotujemy około 30 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy i mielimy w maszynce lub innym malakserze. Dodajemy sól, pieprz, bułkę tartą, jajko. Mieszamy. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy nasz farsz grzybowy i smażymy razem na wolnym ogniu przez 10 min. Studzimy.

Przygotowane ciasto, wałkujemy bardzo cienko, wykrawamy kółka, nakładamy farsz a następnie zlepiamy pierogi. Ich kształt zależy tylko od waszych umiejętności, każde będą idealne. Jeśli chcemy uzyskać kształt trójkąta z ciasta należy wykroić kwadraty, a następnie zlepić je.

Pierogi wrzucamy po kilka na rozgrzany olej, smażymy z obu stron na złoty kolor.

Smacznego !

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>