Święta bez barszczu to nie Święta, ale barszcz nie może być bez dodatku pierożków, ile domów tyle przepisów. O tym dowiedzieliśmy się ostatnio podczas konkursu który organizowaliśmy. Za to dzisiaj mamy dla Was przepis który przygotowała Angelika z bloga Życie zaczyna się w kuchni.
Smażone pierożki z farszem z borowików
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
0,5 płaskiej łyżeczki soli
1 szklanka letniej wody
składniki na farsz:
około 200 gram suszonych borowików Leśne Skarby
1 cebula
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
1 łyżka masła
pęczek natki pietruszki
dodatkowo:
ok 500 ml oleju do smażenia pierożków
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy dołek do którego wlewamy wodę, wbijamy jajko, dodajemy sól. Zagniatamy ciasto.
Farsz: Grzyby gotujemy około 30 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy i mielimy w maszynce lub innym malakserze. Dodajemy sól, pieprz, bułkę tartą, jajko. Mieszamy. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy nasz farsz grzybowy i smażymy razem na wolnym ogniu przez 10 min. Studzimy.
Przygotowane ciasto, wałkujemy bardzo cienko, wykrawamy kółka, nakładamy farsz a następnie zlepiamy pierogi. Ich kształt zależy tylko od waszych umiejętności, każde będą idealne. Jeśli chcemy uzyskać kształt trójkąta z ciasta należy wykroić kwadraty, a następnie zlepić je.
Pierogi wrzucamy po kilka na rozgrzany olej, smażymy z obu stron na złoty kolor.
Smacznego !