Karp smażony z sosem grzybowym

1 karp o masie ok. 1,5-2 kg

3-4 łyżki mąki

olej do smażenia

cytryna

sól, pieprz

sos grzybowy:

400 gram mrożonych podgrzybków Leśne Skarby

1/2 litra wywaru jarzynowego

2-3 kapelusze suszonych podgrzybków

1 duża cebula

kilka gałązek świeżego tymianku

ząbek czosnku

masło

olej

1 czubata łyżka gęstej śmietany

sól, pieprz

Przygotowanie:

Karp: Zabitą rybę dokładnie oczyszczamy. Robimy to nacinając brzuch ryby od ogona, wzdłuż, końcem noża. Nie wkładamy ostrza zbyt głęboko żeby nie uszkodzić woreczka żółciowego. Gdyby jednak tak się przydarzyło i jego treść wylała się należy szybko i dokładnie wypłukać rybę pod bieżącą wodą  bo inaczej jej mięso może być gorzkie. Po rozcięciu ręką wyjmujemy wnętrzności. Odcinamy całą głowę. Wszystko dokładnie myjemy.

Następnie kroimy w dzwonka, oprószamy solą oraz pieprzem. Skrapiamy cytryną.

Każdy kawałek ryby obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy dzwonka z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy rybę z tłuszczu.

Sos grzybowy: Grzyby oczyszczamy. Kapelusze i nóżki kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Dodajemy cebule i smażymy aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i tymianek.

Wrzucamy pokrojone grzyby i smażymy ok. 5 minut. Następnie podlewamy bulionem, zmniejszamy moc palnika i dusimy pod przykryciem do miękkości kilka minut.

Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem.

Smacznego !

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>