Perożki już były, to znaczy że teraz czas na paszteciki lub jak kto woli krokiety. Delikatne ciasto owinięte wokół najlepszego farszu grzybowego, smakuje najlepiej z ciepłym barszczykiem.
Składniki na naleśniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
sól, pieprz
zioła prowansalskie
słodka mielona papryka
50 ml oleju
Składniki na farsz:
1 puszka farszu Leśne Skarby
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej
500 gram kiszonej kapusty
Tymianek suszony ok. ½ łyżeczki
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 jajka
bułka tarta
Przygotowanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy zioła na sam koniec. Smażymy naleśniki.
W między czasie na patelni podsmażamy cebulę, czosnek. Na koniec dodajemy farsz grzybowy. Smażymy razem ok. 15 minut.
W garnku gotujemy kapustę kiszoną z liściem laurowym, zielem angielskim i tymiankiem. Studzimy.
Mieszamy farsz czyli podsmażone grzyby i wystudzoną kapustę kiszoną.
W naleśnika zawijamy 2 łyżki farszu, zawijamy tak jak gołąbki, zakładając najpierw boki do środka, później od dołu zwijamy rulon.
Zwinięte paszteciki panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Serwujemy z gorącym barszczykiem.
Smacznego !