Sum pieczony pod grzybową pierzynką z żurawiną

Składniki na suma:

Ok. 1 kg filetów z suma

1 szklanka mleka

sól, pieprz cytrynowy

Składniki na grzybową pierzynkę:

Ok. 300 gram grzybów borowików całych mrożonych od Leśne skarby

1 opakowanie serka kremowego śmietankowego

1 cebula

sól, pieprz

1 łyżka masła

Składniki na konfiturę z żurawiny:

100 gram mrożonej żurawiny

30 gram cukru

50 ml wody

1 łyżka  miodu

Przygotowanie:

Filety suma dokładnie myjemy i osuszamy. Rybę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 h. Po tym czasie opłukujemy z mleka, posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na 1-2h, żeby przyprawy połączyły się z rybą. 

W tym czasie przygotowujemy konfiturę z żurawiny i pierzynkę grzybową.

Konfitura z żurawiny: W rondelku gotujemy syrop cukrowy, czyli wodę z cukrem i miodem, gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru, tak 2-3 minuty. Następnie dodajemy zamrożoną żurawinę i całość gotujemy ok 15 minut, powinien powstać taki czerwony gęsty syrop, który po wystygnięciu zmieni się w galaretkę. 

Grzybowa pierzynka: Ugotowane grzyby drobno siekamy. Cebulę kroimy w bardzo małą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, szklimy cebulę. Dodajemy grzyby i smażymy razem często mieszając około 10 minut. Pod koniec doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Przestudzone grzyby mieszamy z serkiem typu almette.

Suma układamy w naczyniu żaroodpornym. Kładziemy na nim kilka plasterków masła. Przykrywamy zmoczonym papierem do pieczenia. Zapiekamy w 200 stopniach ok. 10 minut.

Na podpieczonego  suma nakładamy wcześniej przygotowaną konfiturę z żurawiny. Smarujemy cienką warstwą galaretki plus owoce żurawiny. Na wierzch kładziemy przygotowaną pierzynkę grzybową.

Całość zapiekamy ponownie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15 minut.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz