Składniki na suma:
Ok. 1 kg filetów z suma
1 szklanka mleka
sól, pieprz cytrynowy
Składniki na grzybową pierzynkę:
Ok. 300 gram grzybów borowików całych mrożonych od Leśne skarby
1 opakowanie serka kremowego śmietankowego
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka masła
Składniki na konfiturę z żurawiny:
100 gram mrożonej żurawiny
30 gram cukru
50 ml wody
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Filety suma dokładnie myjemy i osuszamy. Rybę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 h. Po tym czasie opłukujemy z mleka, posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na 1-2h, żeby przyprawy połączyły się z rybą.
W tym czasie przygotowujemy konfiturę z żurawiny i pierzynkę grzybową.
Konfitura z żurawiny: W rondelku gotujemy syrop cukrowy, czyli wodę z cukrem i miodem, gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru, tak 2-3 minuty. Następnie dodajemy zamrożoną żurawinę i całość gotujemy ok 15 minut, powinien powstać taki czerwony gęsty syrop, który po wystygnięciu zmieni się w galaretkę.
Grzybowa pierzynka: Ugotowane grzyby drobno siekamy. Cebulę kroimy w bardzo małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, szklimy cebulę. Dodajemy grzyby i smażymy razem często mieszając około 10 minut. Pod koniec doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Przestudzone grzyby mieszamy z serkiem typu almette.
Suma układamy w naczyniu żaroodpornym. Kładziemy na nim kilka plasterków masła. Przykrywamy zmoczonym papierem do pieczenia. Zapiekamy w 200 stopniach ok. 10 minut.
Na podpieczonego suma nakładamy wcześniej przygotowaną konfiturę z żurawiny. Smarujemy cienką warstwą galaretki plus owoce żurawiny. Na wierzch kładziemy przygotowaną pierzynkę grzybową.
Całość zapiekamy ponownie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15 minut.