Rolada grzybowa bazuje na nadzieniu serowo-ziemniaczanym. Takim jakie doskonale znamy i lubimy choćby z ruskich pierogów. Z tym, że nie będziemy go aromatyzować skwarkami i smażona cebulą a specjalnie przygotowanymi suszonymi grzybami i porami. Potem farsz trafi w ciasto francuskie a nie w ciasto pierogowe a podany zostanie w towarzystwie arcy francuskiego sosu maślano-szałwiowego.
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego (arkusz)
40 g podgrzybków suszony Leśne Skarby
1 średniej wielkości por
250 g białego tłustego sera ( twarogu)
250 g ugotowanych ziemniaków
120 g masła
Garstka listków szałwii
2 ząbki czosnku
Gałązka tymianku lub większa szczypta suszonego
Sól, pieprz
1 jajko
Opcjonalnie 1 łyżeczka czarnuszki
Przygotowanie
1.Grzyby namoczyć na minimum 45 minut w letniej wodzie, następnie osuszyć i pociąć w drobną kostkę.
2. Pora pokroić w paseczki
3. Na łyżce rozgrzanego masła przesmażyć pora aż mocno zmięknie, dodać grzyby i tymianek. Smażyć około 4 minut.
4. Ugotowane ziemniaki, ser i przesmażone grzyby z porami przepuścić przez maszynkę do mielenia.
5. Wszystkie składniki mieszamy a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
6. Arkusz ciasta francuskiego pokrywamy równo farszem (na około 1-1,5 cm).
7. Zwijamy jak roladę.
8. Smarujemy całość roztrzepanym jajkiem i opcjonalnie od góry posypujemy czarnuszką
9. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (chyba że instrukcja na opakowaniu mówi inaczej).
10. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 5 minut, pociąć w plastry około 2 cm grube i podać polane sosem
Sos
1. 100 gramów masła roztopić w rondelku, dodać posiekany czosnek i liście szałwii.
2. Ważne by ani szałwia ani czosnek nie sczerniały, bo sos będzie gorzki.
3. Delikatnie solimy i pieprzymy (najlepiej białym pieprzem)
Odcedzamy, sos ma być klarowny, bez elementów stałych.

