Sernik z wiśniami

Delikatny sernik na spodzie z kruchego ciasta, polewą czekoladową i dodatkiem wiśni Leśne Skarby.

Spód:
300 mąki
200 gramów cukru pudru
pół kostka masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany
Masa:
1 kilogram sera twarogowego
100g masła
6 jajek
200 g cukru
olejek cytrynowy
olejek pomarańczowy
2 łyżki budyniu śmietankowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
pół szklanki rodzynek
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady – 1 tabliczka
100 g mlecznej czekolady – 1 tabliczka
100 g masła – pół kostki
Dekoracja:
1 puszka wiśni w syropie Leśne Skarby

Spód
Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić na jednolita masę.
Schłodzić w lodówce około 20 minut.
Dno tortownicy wyłożyć ciastem, nie powinno być grubiej niż 1 cm.
Podpiec około 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyjąć, delikatnie przestudzić, nie wyjmować z formy.


Masa serowa
Twaróg zmielić dwukrotnie.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i znów utrzeć
Dodać zmielony ser, budyń, cukier waniliowy, cukier, olejki i rodzynki. Utrzeć na gładką masę. Ale nie przesadzić by się masa zbytnio nie napowietrzyła.
Ubić białka na sztywną pianę.
Delikatnie wmieszać pianę do masy serowej.
Na podpieczone ciasto nałożyć masę serową, wyrównać, piec przez godzinę w 150 stopniach.


Polewa
Masło roztopić w rondelku.
Utrzymując mały ogień dodać skruszone tabliczki czekolady.
Cały czas mieszając doprowadzić do roztopienia się czekolady i zmieszania składników.

Składanie i dekoracja:
Na upieczone i przestygnięte ciasto wylać polewę i delikatnie rozprowadzić. Ważne by zostawić sobie około 150 ml polewy.
Wiśnie odcedzić, zachować i syrop i owoce.
Na zasychającą polewę położyć owoce, tak by równomiernie pokryły sernik.
Pozostałą cześć polewy połączyć z syropem i ponownie zagotować. Otrzymamy sos, którym należy polać sernik przed podaniem.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz