Torcik z pankejków

Przepis przygotowany z myślą o nadchodzącym dniu kobiet, dlatego serdecznie polecamy rozpocząć ten dzień pysznymi placuszkami z najlepszymi owocami od Leśne Skarby.

Składniki
Ciasto
2 jajka
2 szklanki mąki
400 ml mleka
75 g rozpuszczonego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g cukru pudru
szczypta soli


Krem
250 g twarogu półtłustego
100 ml śmietany 18%
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią
Opcjonalnie rodzynki
Opcjonalnie kilka kropel olejku pomarańczowego


Dekoracja
1 puszka jeżyn w syropie Leśne Skarby
1 puszka jagód w syropie Leśne Skarby
Łyżka płynnego miodu lub syropu klonowego, według gustu
Do dekoracji takiego dania jak torcik z pancaków można ponadto użyć cukru pudru albo wiórek czekoladowych

Przygotowanie


Ciasto
Mąkę przełożyć do miski i napowietrzyć energicznie mieszając
Dodać roztrzepane jajka i pozostałe płynne składniki. Wstępnie przemieszać.
Dodać pozostałe składniki. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli potrzeba dodać mleka, ciasto ma być płynne.
Pozostawić ciasto na około 15 minut
Smażyć na suchej teflonowej patelni (raczej małej)
Smażymy na wolnym ogniu, co da placuszkom czas na wyrośnięcie.


Krem
Twaróg przełożyć do miski, dodać śmietanę, zblendować na jednolitą masę.
Dodać cukier i żółtka, wymieszać do rozpuszczenia się cukru
Dodać opcjonalne dodatki
Ponownie wymieszać.

Składanie i dekoracja
Placuszek od góry równo pokryć serkiem, przykryć kolejnym.
Powtórzyć używając 6 -7 placuszków.
Od góry delikatnie oblać miodem lub syropem, tak by wyraźnie spływało.
Górę udekorować odsączonymi jeżynami, w około torciku rozłożyć odsączone jagody.
Torcik z pancaków podajemy zaraz po przyrządzeniu.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>