Jajka z kremowym farszem grzybowym + sos tatarski:

Składniki na farsz:

200 gram mrożonych borowików Leśne Skaby

150 gram serka śmietankowego kanapkowego

1 łyżka prażonej cebulki

1 czubata łyżka mąki kokosowej

Sól i pieprz dla smaku

10 jajek

Przygotowanie farszu:

Grzyby gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odsączamy dokładnie. Przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, poza jajkami.  Jajka będziemy faszerować. Blendujemy wszystko razem, na gładki krem.

Jajka gotujemy na twardo, 6 minut wkładając je do wrzątku. Studzimy. Obieramy ze skorupki.

Odcinamy górę jajek na ok. 1 cm, delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka wykorzystamy do sosu tatarskiego.

Jajka faszerujemy łyżką lub po przez rękaw cukierniczy wcześniej przygotowanym kremowym farszem. Układamy na półmisku.

Składniki na sos tatarski:

10 żółtek ugotowanych na twardo, które zostały nam po wydrążeniu z białek

1  słoiczek maślaków marynowanych Leśne Skarby

1 łyżka kaparów

1 czerwona cebula

3 ogórki konserwowe

3 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka musztardy

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie sosu:

Ogórki, grzybki i cebulę kroimy bardzo drobno. Dodajemy, majonez, jogurt, musztardę, kapary i koperek. Dodajemy również posiekane żółtka. Dobrze mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>