Roladka z polędwiczki wieprzowej z grzybami i boczkiem

Delikatne roladki z grzybami i boczkiem.

Składniki:

ok. 600 gram polędwiczki wieprzowej

płaska łyżeczka tymianku suszonego lub 2 gałązki świeżego

1/3 łyżeczki majeranku

płaska łyżeczka ostrej papryki

3 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

dodatkowo:

3 łyżki oleju

200 gram boczki w plastrach

1 cebula

opakowanie borowików suszonych Leśne Skarby

sól, pieprz

Składniki na ciemny sos borowikowy:

100 – 200 gram mrożonych podgrzybków

200 ml wody

1 cebula

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka masła

pieprz, sól

świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę z czosnku, tymianku, majeranku, ostrej papryki, oleju. Marynujemy polędwiczkę przez co najmniej 2 godziny. Najlepiej jednak byłoby zamarynować mięso na noc.

Polędwiczkę obsmażamy na  oleju z każdej strony bardzo dokładnie.

Grzybki suszone gotujemy do miękkości.  Drobno siekamy i przesmażamy ponownie  razem z cebulką na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.

Plastry boczku układamy jeden obok drugiego, nakładając brzegi na siebie. Na boczek nakładamy farsz grzybowy i przesmażoną polędwiczkę. Zawijamy bardzo dokładnie polędwiczkę.

Polędwiczkę układamy w formie żaroodpornej lub innym naczyniu.  Pieczemy 30 minut w 200 stopniach.

Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle, wlewamy wodę, dodajemy grzyby.

Mąkę prażymy na suszej patelni, aż do zarumienienia. Zrumienioną na suchej patelni mąkę łączymy z sosem, gotujemy kilka minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz świeżą natką pietruszki.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>