Najlepsza, delikatna i puszysta babka z owocami leśnymi. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na Święta i nie tylko to dobrze trafiliście.
Składniki:
100 gram masła
1/2 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego z białego wina
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka mieszanki owoców Leśne Skarby
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i znów ucieramy. Do utartej masy dodajemy oliwę i ocet, mieszamy. Następnie powoli dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia się składników. Na koniec do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki na babkę. Na ciasto układamy odsączone owoce z soku. Babkę pieczemy 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu ciasto studzimy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

