Smaczne smarowidło do chleba z pieczonych bakłażanów i pasty grzybowej z borowików. Przepis jest banalnie prosty, wystraszy przygotować składniki, potem je zmiksować, doprawić i już. Będzie jeszcze łatwiej i szybciej, jak skorzystacie z gotowego koncentratu grzybowego z borowików.
Składniki
2 bakłażany
100 g koncentratu grzybowego borowikowego Leśne skarby (ewentualnie obgotowane lub obsmażone inne grzyby)
100 g cebuli
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego imbiru
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżka pasty sezamowej tahini
1 łyżka soku z cytryny
sól
chili w proszku
Do podania:
świeże zioła (szczypior, pietruszka)
sezam
oliwa z oliwek
Wykonanie
Bakłażany pieczemy w całości w temperaturze 220°C przez około 40 – 45 minut. Studzimy i obieramy ze skóry.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie, dodajemy starty czosnek i imbir, mieszamy i smażymy około 3 minuty. Doprawiamy gotową mieszanką przypraw garam masala, chili i solą. Dodajemy pokrojony w kawałki upieczony i obrany bakłażan, smażymy około 10 minut, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy koncentrat grzybowy borowikowy, mieszamy. Odstawiamy z palnika i studzimy.
Gdy masa lekko przestygnie przekładamy całość do blendera, dodajemy pastę tahini i sok z cytryny. Miksujemy na jednolitą masę lub do momentu uzyskania takiej konsystencji, jaką lubimy. Na koniec próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Pastę serwujemy skropioną oliwą z oliwek, posypaną sezamem i dużą ilością świeżych ziół.
Smacznego!

