Sezon na smardze

Dzisiaj przedstawiamy Wam najpiękniejsze (naszym zdaniem) i jedne z najbardziej ekskluzywnych grzybów jakimi są smardze. Znacie je ?
Pod marką Leśne Skarby są u nas dostępne w postaci mrożonej, i suszonej.
Po suszone smardze zapraszamy do naszego sklepu internetowego: https://lesneskarby.pl/pl/
Smardz jadalny jest jednym z najsmaczniejszych grzybów które możemy spożywać. Nie należy go jednak spożywać w postaci surowej, ponieważ w tej postaci jest dla człowieka lekko trujący. W Polsce smardze jadalne występują rzadko i są objęte ścisłą ochroną, dlatego polscy grzybiarze jeżdżą zbierać je do Czech i na Słowację.
Owocnik smardza jadalnego (nazywany główką) osiąga średnicę od 3 do 7 cm. i wysokość od 3 do 10 cm. Może mieć kulisty, owalny, jajowaty lub stożkowy kształt. W środku jest pusty. Zazwyczaj ma barwę beżową lub ochrową, czasami trafiają się okazy w kolorze szarym lub czarnym.
Smardz jadalny jest bardzo smacznym grzybem nadającym się do spożycia. Zawiera duże ilości błonnika i białka, a także węglowodany oraz tłuszcze. W jego składa wchodzą także śladowe ilości witamin i składników mineralnych.
W Europie owocniki wytwarza w kwietniu i maju.
Korzystając zatem z tej okazji , zaprezentujemy Wam w najblizszych tygodniach ,
przepisy właśnie z użyciem smardzy.
Koniecznie śledźcie nasz profil !
źródło: ekologia.pl

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz