Składniki
Ciasto:
500 gr mąki
375 ml wódy
15 gr drożdży świeżych
Sól
Pół szklanki oliwy z oliwek rekomenduje włoską oliwę Extra Vergine marki Gusto
Dodatki:
Kilka kurek sterylizowanych Leśne Skarby. Nie bójcie się otwierać puszki, kurki w lodówce można po otwarciu przechowywać przez 2 tygodnie.
Kilka oliwek zielonych
Gałązka rozmarynu
Pół szklanki suszonych pomidorów w zalewie
Przygotowanie:
Przygotować zaczyn – drożdże, pół szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki wymieszać i zostawić na około 10 minut. Powinna pojawić się piana
Zaczyn mieszamy z mąką i resztą wody aż składniki się połączą.
Ciasto dokładnie otaczamy w oliwie.
Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na około 12 godzin. Ciasto musi być w chłodnym miejscu, inaczej fermentacja będzie przebiegała zbyt gwałtownie
Następnego dnia ciasto rękami rozkładamy, rozciągamy na mocno wysmarowanej oliwą blaszce.
Kurki delikatnie przesmażamy na minimalnej ilości masła i drobno posiekanym czosnku.
Suszone pomidory około 12 godzin moczymy w wodzie, by zmyć z nich nadmiar oleju.
Dodatki wgniatamy delikatnie w ciasto, nie róbmy tego za gęsto.
Pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na około 4h by wyrosło.
Przygotowujemy solankę – szklanka wody, łyżka stołowa soli.
Palcem robimy otwory co 6-8 cm, trzeba uważać by nie przekuć ciasta na wylot.
Kiedy ciasto wyrośnie za pomocą pędzelka zwilżamy ciasto solanka. W każdej z dziurek powinno znaleźć się sporo solanki. Odparowująca woda nawilży ciasto, a sól pozostanie w dziurkach i nada focacci unikalnego smaku.
Ewentualnie posypujemy delikatnie grubą solą
Pieczemy 16-20 minut w temperaturze 250 stopni (bez termoobiegu)
Jako danie główne podajemy ciepłą, jako dodatek zimną
