Składniki (4 porcje)
4 kromki czerstwej słodkiej chałki, takie na 2 cm grube
szklanka mleka
2 jajka
łyżka stołowa cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Puszka mieszanki owoców leśnych w syropie Leśne Skarby
2 łyżki stołowe masła
Opcjonalnie – pół szklanki śmietany 30%
Przygotowanie
Owoce odsączyć, na sicie. Syrop wypić, najlepiej mieszajać z butelka wody mineralnej. Wychodzi pyszny kompot, idealny na upał.
Mleko przelać na głęboki talerz, dodać cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać by wszystkie kryształki się rozpuściły.
Jajka wybić na drugi talerz i dokładnie roztrzepać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelni roztopić łyżkę masła
Kromkę chałki zamoczyć w mleku na około pół minuty, mleko musi dokładnie spenetrować pieczywo.
Przenieść na talerz z jajkiem i dokładnie otoczyć z obu stron. Warto to robić płaską, perforowaną łopatką do patelni, bo kromka zrobi się bardzo delikatna i potrafi się rozpaść.
Smażyć z każdej strony około 3 minuty. Woda zawarta w mleku musi częściowo odparować a jajko całkowicie ściąć.
Ciepłego tosta z wierzchniej strony smarujemy odrobiną masła.
Dekorujemy kilkoma odsączonymi owocami.
Opcjonalnie łyżką ubitej śmietany.

