Risotto z kurkami, kurczakiem i bobem

Składniki:

50ml białego wytrawnego wina
150g ryżu arborio
40g masła
40g parmezanu
1 mała szalotka
Oliwa z oliwek
200ml Wywar warzywny
70g kurek sterylizowanych Leśne Skarby
70g uda z kurczaka bez kości i skóry
40g obranego bobu

Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oliwie, tak aby nie zaczęła się rumienić. Dodajemy ryż i chwilę go prażymy, aby stał się szklisty. Wlewamy wino i odparowujemy. Następnie dodajemy gorący wywar. Kurki osuszamy na sicie.Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Kurki i kurczaka wrzucamy na osobną patelnię i lekko podsmażany. Dodajemy do ryżu razem z bobem w momencie kiedy jest już al dente. Zdejmujmy nasze ristto z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło i starty parmezan. Kiedy wszystkie składniki ładnie się nam połączą, układamy nasze danie na talerz, posypujemy dodatkowo parmezanem i układamy pozostałe kurki i bób.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>