Składniki (6 porcji)
2 jajka
200 ml mleka
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżka cukru
szklanka wody gazowanej
szczypta soli
opcjonalnie: łyżka spirytusu lub dwie łyżki czystej wódki
Ponadto:
tłuszcz do smażenia
cukier puder
do dekoracji puszka malin w syropie Leśne Skarby
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na jasną masę.
Dodać mąkę, mleko, alkohol, proszek do pieczenia i tyle wody by ciasto było dość płynne.
Wszystkie składniki muszą być połączone na jednolitą masę.
Białka ubić na piane i delikatnie połączyć z ciastem.
Olej rozgrzać w 180 stopni.
Na rozgrzany olej wylewać spiralnymi ruchami ciasto.
Smażyć z każdej strony do zarumienienia
Przełożyć na ręcznik papierowy, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Oprószyć cukrem pudrem, podać w towarzystwie odsączonych zblendowanych malin.