Funnel cake z malinami

Składniki (6 porcji)
2 jajka
200 ml mleka
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżka cukru
szklanka wody gazowanej
szczypta soli
opcjonalnie: łyżka spirytusu lub dwie łyżki czystej wódki

Ponadto:
tłuszcz do smażenia
cukier puder
do dekoracji puszka malin w syropie Leśne Skarby

Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na jasną masę.
Dodać mąkę, mleko, alkohol, proszek do pieczenia i tyle wody by ciasto było dość płynne.
Wszystkie składniki muszą być połączone na jednolitą masę.
Białka ubić na piane i delikatnie połączyć z ciastem.
Olej rozgrzać w 180 stopni.
Na rozgrzany olej wylewać spiralnymi ruchami ciasto.
Smażyć z każdej strony do zarumienienia
Przełożyć na ręcznik papierowy, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Oprószyć cukrem pudrem, podać w towarzystwie odsączonych zblendowanych malin.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>