Sałatka z kalarepą i kurkami

Składniki (4 porcje)
200 g świeżych kurek lub poza sezonem ćwierć puszki 850 ml kurek sterylizowanych Leśne Skarby
1 kalarepa
2 sałaty rzymskie baby
50 g łuskanego parmezanu lub sera Grana Padano
duża szczypta suszonego oregano
ząbek czosnku
1 łyżka stołowa masła
2 łyżki prażonego słonecznika
gruba sól morska
Sos:
50 ml ocet jabłkowy
1 łyżka musztardy miodowej
100 ml oliwy z oliwek
sól morska
pieprz
Opcjonalnie ulubiony miks ziół do sałatek

Przygotowanie
Kalarepę obrać i pokroić w kostkę 1×1 cm.
Kawałki kalarepy zaparzyć 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Kurki oczyścić, lub odcedzić jeżeli to kurki z puszki.
Na patelni rozgrzać masło, i przesmażyć na nim czosnek, pilnować by czosnek nie zczarniał bo nabierze goryczy. (weganie mogą smażyć na oleju, oliwa ma zbyt intensywny smak)
Gdy czosnek zmięknie dodać kurki i smażyć około 10 minut.
Miskę wyłożyć liśćmi z sałaty.
Kurki wymieszać z kalarepą
Do naczynia wlać oliwę, ocet, dodać musztardę sól, pieprz i ewentualnie suche zioła, wymieszać blenderem na jednolitą emulsję.
Wylać na składniki sałatki
Oprószyć słonecznikiem, by nadać całości chrupkości.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>