Ravioli z kurkami i morelą

Ciasto na ravioli:

*350g mąki semoliny
*60 ml letniej wody
*10 ml oliwy z oliwek
*4 żółtka
*1 jajko
*Szczypta soli

1. Wsyp mąkę do miski, dodaj sól.
2. Wodę, jajka i oliwę wymieszaj razem jak na omlet.
3. Wlewając powoli połącz płyn z mąką i zarób wszystko widelcem.
4. Kiedy w misce nie zostanie już wolny płyn, zacznij zagniatać. Trzeba włożyć w to trochę siły.
5. Gdy masa jest gotowe, zawiń ją w pergamin lub ścierkę z materiału i schowaj do lodówki na 2-3 godziny.
6. Gdy ciasto stężeje dpodziel je na mniejsze porcję.
8. Wałkuj po jednej porcji naraz, często podsypując mąką.
9. Gdy rozwałkujesz już dostatecznie cienko, złóż je na pół i wałkuj jeszcze raz. Czynność tą należy powtórzyć 4-5 razy.
W ten sposób tworzą się warstwy, które nadają ciastu odpowiednią strukturę.
10. Gdy placek jest już gotowy wytnij ulubiony kształt.
11. Posmaruj delikatnie brzegi jajkiem, nakładaj farsz i sklejaj.
12. Czas gotowania to 3-4 minuty.

Farsz:

*400g kurek
*160g moreli
*80g szalotki
*100ml śmietanki 18%
*2 ząbki czosnku
*świeża szałwia i pietruszka wedle uznania
*sól, biały pieprz, cukier do smaku

1. Kurki umyj w wodzie z dodatkiem mąki ziemniaczanej, mieszając energicznie.
Wyciągnij grzyby, wymień wodę i powtórz proces.
Na koniec opłucz kurki pod bieżącą wodą i zostaw do ocieknięcia.
2. Morele umyj, osusz i pokroimy w drobną kostkę, oczyszczone szalotkę i czosnek drobno posiekaj.
3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu obsmaż kurki z szalotką, po chwili dodaj czosnek.
4. Do grzybów dorzuć morele i podgrzewaj na średnim ogniu przez 5 minut.
5. Na koniec dodaj i odparuj śmietankę. Dopraw do smaku.
6. Posiekane zioła wymieszaj z już wystudzonym farszem.

Sos morelowy:

*150g moreli
*100ml białego wina (wytrawne, półsłodkie)
*20g miodu
*Odrobina masła
*Szczypta soli

1. Morele przetrzyj i pokrój w większą kostkę.
2. Na gazie postaw patelnię z zimnym masłem.
Gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy do niego sól, powinna powstać piana.
3. Wrzuć morele i delikatnie je przesmaż, następnie podlej winem.
4. Owoce podduś na wolnym ogniu do prawie całkowitego odparowania płynu.
5. Na koniec dodaj miód i zmiksuj. |
Aby otrzymać gładszy sos możesz przetrzeć go przez sitko.

Redukcję balsamiczną, możemy kupić gotową w sklepie lub uzyskać przez odparowanie octu balsamicznego z odrobiną cukru.

Chrupek z parmezanu otrzymamy przez rozpuszczenie startego sera na patelni, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia.
Po wystudzeniu ser nabierze chrupkości.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>