Składniki (2 porcje)
1 opakowanie 400-500 gram świeżego makaronu
1 opakowanie 40 gramów borowików suszonych Leśne Skarby (aktualnie dostępne w sklepach Biedronka)
50 ml białego wytrawnego wina
1 mała czerwona cebula
6 pomidorów suszonych
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 krążka sera typu Camembert lub Brie
sól i pieprz
Przygotowanie
Grzyby o przez około 30 minut parzyć w gorącej wodzie, ale trzeba uważać by nie zawrzały.
W wyższym rondlu roztopić masło, dodać oliwę
Na gorący tłuszcz dodać posiekany czosnek, przesmażyć kilkanaście sekund, pilnować by nie nabrał czarnego koloru
Dołożyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, posiekane suszone pomidory i CAŁE odcedzone grzyby.
Smażyć około 5 minut na wolnym ogniu.
Dolać wino i smażyć jeszcze koło 10 minut, wio musi w całości odparować.
W między czasie dosolić i dopieprzyć do smaku.
Do sosu wrzucić ugotowany według przepisu na opakowaniu makaron.
Dodać zielona pietruszkę.
Przesmażyć około minuty, ciągle mieszając delikatnie, by nie poprzerywać wstążek makaronu.
Przełożyć na talerze do makaronu, przed podaniem udekorować kilkoma kostkami wyciętymi z sera Camembert lub Brie.
