Ciasto na pizze
Składniki (2 spody)
0,5 kg mąki pszennej chlebowej
350 ml wody
10 g soli
30 g oliwy z oliwek Ja korzystam z oliw Gusto
7 g świeżych drożdży
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta na pizzę choć jest procesem prostym to czasochłonnym, jego przygotowanie musimy zacząć dzień wcześniej tworząc zaczyn.
Przygotowanie zaczynu. 100 gram mąki chlebowej, 1 gram drożdży i 60 ml wody mieszamy na jednolitą masę, przekładamy do miseczki, przykrywamy folią i pozostawiamy na około 12 godzin w temperaturze pomiędzy 20 a 22 stopnie.
Wyrabianie ciasta. Drugiego dnia do sporej miski wsypujemy pozostałe składniki poza oliwą i wstępnie wyrabiamy. Gdy składniki się połączą dodajemy zaczyn i nadal wyrabiamy. Gdy ciasto stanie się sprężyste dodajemy oliwę i wrabiamy ja przez około 3 minuty.
Wstępne wyrastanie. Ciasto przykrywamy ściereczka i zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.
Wtórne wyrastanie. Ciasto dzielimy na dwie części, które delikatnie ugniatając częściowo odgazowujemy. Formujemy z nich kule i odkładamy na ściereczkę na 30 minut na kolejne wyrastanie.
Z każdej z kulek formujemy okrągły spód.
Sos do pizzy
Kolejnym niezmiernie ważnym składnikiem jest sos do pizzy, ja bazuję na tak zwanym sosie neapolitańskim, którego bazą jest pulpa pomidorowa z pomidorów pelati. Wystarczy ja jedynie delikatnie doprawić solą i pieprzem. Jeżeli ktoś lubi można dodatkowo aromatyzować sos ziołami. Dobrej jakości pulpa jest wystarczająco gęsta by nie spływać ze spodu.
Dodatki
200 g oczyszczonych podgrzybków. Poza sezonem śmiało sięgajcie po mrożone. Grzyby wspaniale się mrozi, utrzymują wszystkie cechy grzybów świeżych, ich smak, aromat, teksturę i kształt. Łapią tylko trochę wody, stracą ją podczas przesmażania. Ja korzystam z podgrzybków mrożonych Leśne Skarby
Czarne oliwki
2 ząbki czosnku
2 małe cebule
Oregano
50 ml oliwy z oliwek
Kilka łyżek tartej mozzarelli
Przygotowanie pizzy
Grzyby (jak małe to całe, duże pokroić tak by dało się nich rozpoznać kształt grzyba) wrzucić na wrzątek i parzyć przez 10 minut. Odcedzić.
Cebule pokroić w drobną kostkę.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać pół oliwy, zarumienić czosnek i jedna cebule. Dodać grzyby, przesmażyć około 7 minut
Na spodzie okrężnymi spiralnymi ruchami rozprowadzić sos, na nim równomiernie rozłożyć ser a wyżej przesmażone grzyby, w przerwach oliwki a całość oprószyć pokrojoną w kostkę cebula. Całość obsypać obficie oregano.
Pieczemy w nagrzanym do maksimum (w moim wypadku 260 stopni) piekarniku przez 6-8 minut. Jeżeli macie możliwość nagrzać piekarnik do 300 czy nawet 330 stopni to zróbcie to. Pamiętajcie tylko by wtedy piec krócej, 4-5 minut
Na koniec uwaga, ja piekę na kratce. I często spód robię „po sycylijsku” czyli prostokątny, na rozmiar piekarnika, a nie okrągły. Wszystko przez brak kamienia do pizzy. Mój jakiś czasu temu pękł i jakoś nie dorobiłem się drugiego. Nie czuje też potrzeby kupna nowego kamienia, bo nie widzę znaczącej różnicy w smaku i fakturze ciasta. Kratka sprawia, że ciasto jest szybko ogrzewane od spodu. Jeżeli macie kamień, to oczywiście z niego skorzystajcie.

