Pierogi z gęsiną podane z sosem żurawinowym

Ciasto
0,5 kg mąki
270 ml gorącej wody
1,5 łyżki stołowej oleju


Farsz
1 podwójna pierś z gęsi, z tłuszczem i skórą (około 700 gr)
2 spore cebule
1 łyżka masła (lub smalcu gęsiego)
5 liści laurowych
6 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatowej
4 zgniecione jagody jałowca
pół pęczka natki pietruszki
świeżo zmielony pieprz
sól


Sos
6 łyżek żurawiny dżemu Leśne Skarby (jest zrobiona na wytrawnie, prawie bez cukru)
2 łyżki chrzanu (ze słoiczka)
1 łyżka masła
szczypta cynamonu
łyżka stołowa kandyzowanej skórki pomarańczowej
łyżeczka soku z cytryny

Pierogi z gęsiną – przygotowanie
Pierś ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Mięso musi odchodzić od kości.
Mięso oddzielić od kości. Zachować tłuszcze i skórę.
Cebulę pokroić w półpiórka i przesmażyć na maśle aż zmięknie.
Mięso, cebule, czosnek zmielić na maszynce.
Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Farsz powinien mieć konsystencje masy pasztetowej. Jeżeli jest za gęsty należy go rozrzedzić wywarem w jakim gotowała się pierś.
Na końcu należy dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
Wstawić farsz do lodówki na około godzinę.
Do miski wsypać mąkę, zalać gorącą wodą i olejem. Wyrobić na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć kółka.
Napełnić farszem i skleić.
Gotować aż pierogi wypłyną.
Przygotowanie sosu żurawinowego
W rondlu roztopić masło
Dodać dżem żurawinowy, kiedy się rozpuści dodać chrzan i sok z cytryny.
Dodać skórkę pomarańczową i cynamon.
Wystudzić.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>