Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Placki ziemniaczane – składniki
1 kg ziemniaków
1 łyżka mąki pszennej
Średniej wielkości cebula
2 jajka
3 średnie ząbki czosnku
Łyżeczka suszonego tymianku
Łyżeczka przetartego majeranku
Szczypta suszonego rozmarynu
Sól
Pieprz
olej roślinny do smażenia
Sos grzybowy – składniki
500 g świeżych borowików, poza sezonem polecam borowiki mrożone Leśne Skarby 250g (obecnie do kupienia w Lidlu)
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 łyżki stołowe masła
100 ml słodkiej śmietany 30%
Sól i pieprz do smaku

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym – przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania sosu

Sos grzybowy – przygotowanie
Grzyby rozmrozić, odsączyć wilgoć.
Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek przesmażyć na łyżce masła.
Gdy cebula zmięknie włożyć w nią grzyby.
Smażyć około 15 minut, grzyby muszą być miękkie a całą woda odparować.
Całość zalać śmietana i mieszając trzymać jeszcze na ogniu około minuty.
Doprawić solą i pieprzem.
Placki ziemniaczane – przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Pozostawić na około 5 minut i odlać nadmiar płynu.
Czosnek przegnieść przez praskę, cebulę zetrzeć i dodać do odcedzonych ziemniaków.
Dodać jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać na jednorodną masę.
Jeżeli chcemy przekazać znajomym masę, to przełóżmy jej cześć do szczelnego pojemnika i delikatnie skropmy cytryna, ziemniaki nie zaczernieją. Polecam skorzystać z tej formy.
Pozostałą masę smażymy na krótko przed podaniem.
Na rozgrzaną patelnie wylać olej, gdy nabierze temperatury nałożyć około półtorej łyżki stołowej masy i rozprowadzić na cieniutki placek. Smażyć około 3 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Obrócić na druga stronę i powtórzyć smażenie.
Usmażone placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy nadmiar tłuszczu.
Uwaga co kilka placków trzeba dolać oleju.
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym – składanie
Na talerzu ułożyć 3 placki ziemniaczane, tak by końcówkami zachodziły na siebie.
Polać sosem wewnętrzną stronę placków, tak by minimum dwie trzecie placków pozostało odsłonięte. W ten sposób spora ich część zachowa chrupkość.
Pozostały sos podajemy obok w miseczce lub sosjerce.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz