Kapusta wigilijna

Składniki:

4 kg średnio ukiszonej kapusty
1 kg białej małej fasoli, tak zwanej perłówki
6 dużych cebul
12 dkg czyli np. 3 opakowania suszonych borowików, polecam borowiki suszone, opakowania 40g marki Leśne Skarby – obecnie dostępne w Biedronce. Ważne, musza to być borowiki, podgrzybki są zbyt ciemne i kapusta stanie się ciemna.
0,5 kg masła
500 ml tłoczonego na zimno oleju lnianego
Sól i pieprz

Przygotowanie:

Kapustę ugotować i odcedzić.
Dzień wcześniej namoczoną fasolkę ugotować i dodać do kapusty.
Cebulę pokroić w półpiórka i usmażyć na dużej ilości masła. Ma zmięknąć, ale się nie zarumienić.
Wrzucić wraz z tłuszczem do kapusty.
Grzyby obgotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić, wodę zachować.
Ugotowane grzyby zmielić na maszynce lub drobno posiekać. Dodać do kapusty.
Co jakiś czas mieszając utrzymywać kapustę na wolnym ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas dolewając wody spod grzybów.
Dolać około 400 ml oleju, kapusta musi mieć poślizg, w zależności od kapusty czasami oleju trzeba dodać nawet pół litra. Jeżeli nadal nie będzie poślizgu dodać masła.
Dosolić i dopieprzyć do smaku.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>