Śledź marynowany z grzybami – składniki
0,8 kg solonych płatów śledziowych. Starajcie się by były grube.
10 gr suszonych podgrzybków. Polecam podgrzybki suszone 40g Leśne Skarby, kupicie je w Biedronce.
5 sporych cebul
1 marchewka
4 listki laurowe
10 kulek ziela angielskiego
0,4 litra octu
10 łyżek stołowych cukru
1,5 litra wody
Śledź marynowany z grzybami – przygotowanie
Płaty śledziowe dokładnie wymoczyć, ja zmieniam wodę 2-3 razy.
Płaty pociąć w paski około 2 centymetry.
Cebule pociąć w półpiórka, przełożyć na sitko i przelać spora ilością wrzątku, musi zmięknąć.
Do garnka wlać wodę, ocet i dodać cukier. Zagotować.
Odstawić zalewę do wystygnięcia, jak będzie cieplejsza niż temperatura pokojowa, śledzie się rozpadną.
Suszone grzyby zaparzyć w gorącej wodzie. Można delikatnie podgotować. Następnie odcedzić i wystudzić.
W słoikach o pojemności około 0,6 litra na dnie ułożyć trochę cebuli, potem liść laurowy i ziele angielskie. Na to warstwę śledzi zmieszanych z grzybkiem i marchewką pociętą w talarki.
Ponawiamy z cebula i kolejna warstwą śledzi z grzybem i marchewką. I tak do zapełnienia słoika.
Zalewamy ZIMNĄ (!) zalewą, dodajemy pozostałe przyprawy.
Pozostawiamy w lodówce na nie mniej niż 2 dni, żeby marynata spenetrowała składniki.
Tak przygotowane śledzie w lodówce można przechowywać około 10 dni.

