Proporcje na formę o średnicy 26 cm
Składniki
Ciasto:
250 g mąki
110 g masła
1/3 łyżeczki soli
1 kopiasta łyżka gęstej śmietany
2 żółtka
Farsz:
40 g suszonych podgrzybków
500 g kiszonej kapusty
1 duża cebula
olej do smażenia
sól
pieprz
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonego jałowca
Wykonanie:
Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie grzyby doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu przez 20 minut. Grzyby odcedzamy, zachowując wywar. Kapustę odciskamy z soku. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Dorzucamy z grubsza posiekane grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 30 minut. Jeśli płynu będzie zbyt mało, dolewamy nieco wody.
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na co najmniej na godzinę do lodówki.
Z ciasta odkrawamy 1/4 i chowamy do lodówki. Na lekko podsypanym mąką blatem wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy nieco większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie kapustę z grzybami i chowamy do lodówki.
Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykrawamy z niego gwiazdki, które układamy na kapuście. Malujemy mieszanką mleka i oleju, lekko dociskając gwiazdki do siebie, żeby się skleiły.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut, aż ciasto przyrumieni. Po upieczeniu posypujemy natką.

