Zupa grzybowa
- 10 g suszonych borowików
- 500 g grzybów, o tej porze roku mrożonych borowików np. Leśne Skarby
- około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 średnie cebule
- 2 średnie marchewki
- 400-500 g ziemniaków
- 1 czubata łyżka mąki
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 4-5 łyżek śmietany 18%
Uwagi do przepisu: Dzień wcześniej zalej suszone grzyby przegotowaną wodą i pozostaw na całą noc. Przed gotowaniem zupy drobniutko je posiekaj. Wody w której moczyły się borowiki nie wylewaj, ponieważ dodasz ją do zupy.
Mrożone grzyby trzeba najpierw rozmrozić, wystarczy że na 2 godziny przed gotowaniem pozostawisz je w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz dodatkowo zagęścić zupę, po podsmażeniu grzybów z cebulą, zmiksuj część na gładkie puree.
Zupa grzybowa przepis
1. Przeczytaj zamieszczone powyżej uwagi do przepisu. Grzyby mrożone pokrój na kawałki, a ziemniaki w kostkę. Cebulę i namoczone przez noc borowiki drobno posiekaj. Marchewkę możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo pokroić w plasterki.
2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj, aż zrobi się szklista. Dodaj grzyby i podsmażaj około 10 minut.
3. W międzyczasie wlej do garnka około 1 litra bulionu i zagotuj. Dodaj ziemniaki i marchewkę i gotuj około 5-10 minut.
4. Dodaj podsmażone grzyby wraz z cebulą oraz drobno posiekane suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły i gotuj na niewielkim ogniu około 10-15 minut albo do chwili, aż ziemniaki będą miękkie.
5. Kiedy zupa się gotuje, przygotuj zasmażkę, według przepisu poniżej.
Zasmażka do zupy grzybowej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek zupy
Na patelni na której smażyłaś grzyby i cebulę rozpuść łyżkę masła, dodaj 1 łyżkę stołową mąki i wymieszaj do połączenia składników. Stale mieszając dodaj 4-5 łyżek zupy. Mieszaj, aż powstanie gładka masa, bez grudek. Dodaj jeszcze kilka łyżek zupy, aby masa nabrała płynnej konsystencji i mieszając dodaj zasmażkę do zupy.
6. Zahartuj śmietanę dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszaj. Mieszając cały czas zupę powoli dodaj zahartowaną śmietanę.
Zupa grzybowa z wolnowaru
1. Przeczytaj zamieszczone pod listą składników uwagi do przepisu. Grzyby mrożone pokrój na kawałki, a ziemniaki w niedużą kostkę. Cebulę i namoczone przez noc borowiki drobno posiekaj. Marchewkę możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo pokroić w plasterki.
2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj, aż zrobi się szklista. Dodaj grzyby i podsmażaj około 10 minut.
3. Do misy wolnowaru wlej bulion, dodaj grzyby z cebulą, ziemniaki i marchewkę. Ustaw czas wolnowarzenia
- opcja Low – 7-9 godzin
- opcja High – 6-7 godzin
4. Na około 45 minut przed końcem przygotuj zasmażkę wg przepisu powyżej, dodaj ją do misy wolnowaru i wymieszaj.
5. Na koniec zahartuj śmietanę dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszaj. Mieszając cały czas zupę powoli dodaj zahartowaną śmietanę.
