Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

  • 10 g suszonych borowików
  • 500 g grzybów, o tej porze roku mrożonych borowików np. Leśne Skarby
  • około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 400-500 g ziemniaków
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 4-5 łyżek śmietany 18%

Uwagi do przepisu: Dzień wcześniej zalej suszone grzyby przegotowaną wodą i pozostaw na całą noc. Przed gotowaniem zupy drobniutko je posiekaj. Wody w której moczyły się borowiki nie wylewaj, ponieważ dodasz ją do zupy.  

Mrożone grzyby trzeba najpierw rozmrozić, wystarczy że na 2 godziny przed gotowaniem pozostawisz je w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz dodatkowo zagęścić zupę, po podsmażeniu grzybów z cebulą, zmiksuj część na gładkie puree.

Zupa grzybowa przepis

1. Przeczytaj zamieszczone powyżej uwagi do przepisu. Grzyby mrożone pokrój na kawałki, a ziemniaki w kostkę. Cebulę i namoczone przez noc borowiki drobno posiekaj. Marchewkę możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo pokroić w plasterki.

2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj, aż zrobi się szklista. Dodaj grzyby i podsmażaj około 10 minut.

3.  W międzyczasie wlej do garnka około 1 litra bulionu i zagotuj. Dodaj ziemniaki i marchewkę i gotuj około 5-10 minut. 

4. Dodaj podsmażone grzyby wraz z cebulą oraz drobno posiekane suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły i gotuj na niewielkim ogniu około 10-15 minut albo do chwili, aż ziemniaki będą miękkie.

5. Kiedy zupa się gotuje, przygotuj zasmażkę, według przepisu poniżej.

Zasmażka do zupy grzybowej

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek zupy

Na patelni na której smażyłaś grzyby i cebulę rozpuść łyżkę masła, dodaj 1 łyżkę stołową mąki i wymieszaj do połączenia składników. Stale mieszając dodaj 4-5 łyżek zupy. Mieszaj, aż powstanie gładka masa, bez grudek. Dodaj jeszcze kilka łyżek zupy, aby masa nabrała płynnej konsystencji i mieszając dodaj zasmażkę do zupy.

6. Zahartuj śmietanę dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszaj. Mieszając cały czas zupę powoli dodaj zahartowaną śmietanę.

Zupa grzybowa z wolnowaru

1. Przeczytaj zamieszczone pod listą składników uwagi do przepisu. Grzyby mrożone pokrój na kawałki, a ziemniaki w niedużą kostkę. Cebulę i namoczone przez noc borowiki drobno posiekaj. Marchewkę możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo pokroić w plasterki.

2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj, aż zrobi się szklista. Dodaj grzyby i podsmażaj około 10 minut.

3. Do misy wolnowaru wlej bulion, dodaj grzyby z cebulą, ziemniaki i marchewkę. Ustaw czas wolnowarzenia

  • opcja Low – 7-9 godzin
  • opcja High – 6-7 godzin

4. Na około 45 minut przed końcem przygotuj zasmażkę wg przepisu powyżej,  dodaj ją do misy wolnowaru i wymieszaj.

5. Na koniec zahartuj śmietanę dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszaj. Mieszając cały czas zupę powoli dodaj zahartowaną śmietanę.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>