Kruchy placek z aromatyzowanymi wiśniami

Ciasto
1,5 szklanki mąki tortowej
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ćwierć szklanki cukru pudru
3 żółtka
2 łyżki kwaśniej śmietany 18%
1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
Przygotowanie ciasta
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, wymieszać
Dodać miękkie masło, żółtka.
Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę.
Podzielić w stosunku 1/3 i 2/3 i schłodzić mniejszą cześć.
Większą częścią wyłożyć blachę tworząc delikatny rant (około 1 cm).
Pozostałe ciasto włożyć do lodówki.
Spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż osiągnie jasno złoty kolor.

Owocowa przekładka
Składniki
2 puszki wiśni w syropie Leśne Skarby. Obecnie do kupienia w Lidlu w ramach akcji SPIŻARNIA LIDLA. Szukajcie w Lidlu charakterystycznych standów z napisem SPIŻARNIA LIDLA
2 łyżki powidła śliwkowego
6 goździków
Łyżka cukru z prawdziwą wanilia lub pesteczki z jednej wanilii
3 łyżki cukru
Przygotowanie przekładki
Wiśnie odsączyć, zachować syrop.
Przełożyć do rondelka.
Dodać powidła śliwkowe i cukier
Dodać goździki (bez twardego słupka) i wanilię
Delikatnie zalać częścią syropu
Przesmażyć do momentu uzyskania konsystencji zbliżonej do powidła.
Kruchy placek z aromatyzowanymi wiśniami – składanie
Na podpieczony spód wyłożyć jeszcze ciepłą przekładkę.
Powinny nam pomóc ranty.
Na górę zetrzeć na grubej tarce schłodzoną resztę ciasta, owoce nie powinny być widoczne.
Przełożyć do nagrzanego na 180 stopni piekarnika z włączoną opcją góra i dół.
Piec 35 minut.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz