Orkiszowe naleśniki z waniliowym kremem mascarpone i owocami

Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki orkiszowej

2 jajka

1 szklanka mleka migdałowego

1 łyżeczka cukru pudru

szczypta soli

2 łyżki rozpuszczonego masła

1 łyżka klarowanego masła do smażenia

Składniki na waniliowy krem mascarpone:

200 g mascarpone

1 torebka cukru z prawdziwą wanilią  

1 puszka mieszanki owoców w syropie Leśne Skarby

1 puszka jagód w syropie Leśne Skarby

Wszystkie składniki ciasta na naleśniki dokładnie mieszamy rózgą lub miksujemy mikserem. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. 

W tym czasie przygotowujemy krem mascarpone. Miksujemy go z cukrem waniliowym, dodajemy dwie łyżki mieszanki owoców i dwie łyżki jagód w syropie i delikatnie mieszamy łyżką.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego. Ciasto mieszamy jeszcze raz łyżką. Wlewamy porcje ciasta na rozgrzane masło, rozprowadzamy przechylając patelnię i smażymy z obu stron. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz i przykrywamy. Każdy naleśnik smarujemy kremem z owocami i zwijamy w rulon. Układamy na półmisku i na wierzchu dekorujemy pozostałymi owocami z puszek. Od razu podajemy.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz