Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej
2 jajka
1 szklanka mleka migdałowego
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżka klarowanego masła do smażenia
Składniki na waniliowy krem mascarpone:
200 g mascarpone
1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
1 puszka mieszanki owoców w syropie Leśne Skarby
1 puszka jagód w syropie Leśne Skarby
Wszystkie składniki ciasta na naleśniki dokładnie mieszamy rózgą lub miksujemy mikserem. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem mascarpone. Miksujemy go z cukrem waniliowym, dodajemy dwie łyżki mieszanki owoców i dwie łyżki jagód w syropie i delikatnie mieszamy łyżką.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego. Ciasto mieszamy jeszcze raz łyżką. Wlewamy porcje ciasta na rozgrzane masło, rozprowadzamy przechylając patelnię i smażymy z obu stron. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz i przykrywamy. Każdy naleśnik smarujemy kremem z owocami i zwijamy w rulon. Układamy na półmisku i na wierzchu dekorujemy pozostałymi owocami z puszek. Od razu podajemy.