Przepis na vegan shio ramen z shitake przygotowany przez Łukasza Kalinowskiego z bloga Owoc pasji.
Wywar:
Na 4 porcje
*5 l wody
*0,5kg marchewki
*0,5kg cebuli
*0,2kg pietruszki
*0,2kg pora
*100g suszonych shitake od Leśne Skarby
*1 pęczek natki pietruszki
*Kilka łodyg selera naciowego
*Kilka ząbków czosnku
*kawałek imbiru
*2 liście laurowe
*2 gwiazdki anyżu
*kilka goździków
*Kilka ziaren pieprzu
*sól
*kilka glonów nori
- Warzywa umyj i oczyść z niejadalnych części.
Jeżeli nie musisz nie obieraj ich.
Pokrój na większe kawałki i ułóż na blaszce do pieczenia (oprócz pora, selera i natki pietruszki), obok umieść kości. - Włóż wszystko do piekarnika na 25 min/ 180-200°C.
- Przyprawy lekko upraż na suchej patelni i wsyp na dno 6-7l garnka.
- Dodaj upieczone warzywa, na to połóż glony i grzyby.
- Zalej składniki zimną wodą i doprowadź płyn do wrzenia.
Skręć ogień do minimum i gotuj wywar około 4 godzin.
Co jakiś czas dolewaj odrobinę wody. - Gdy bulion będzie gotowy wyjmij grzyby i odcedź go.
Przyciśnij łyżką składniki, tak żeby wycisnąć z nich możliwe najwięcej soków.
7.Wlej rosół z powrotem do garnka, odkręć gaz na maksimum i zredukuj płyn o 15%. - Wywar powinien być delikatny z wyraźnym posmakiem glonów i grzybów.
Intensywność smaku regulujemy za pomocą soli.
Możemy wymieszać ją ze sproszkowanymi grzybami, żeby jeszcze bardziej podkręcić smak.
Jako dodatków na jedną porcję użyłem:
*100g smażonego tofu:
Pokrojone w kostkę tofu podsmażamy na tłuszczu roślinnym.
*50g szpinaku smażonego z sezamem:
Liście wrzucone na rozgrzany olej po smażeniu tofu, szybko przesmażamy ze szczyptą soli i porcją sezamu.
*Do tego makaron alkaliczny lub TEN makaron grzybowy.
*50g shitake z gotowania wywaru.
*20g kiełków fasoli mung.
*Nori.
*2 łyżki oleju sezamowego.

