Vegan shio ramen z shitake

Przepis na vegan shio ramen z shitake przygotowany przez Łukasza Kalinowskiego z bloga Owoc pasji.

Wywar:

Na 4 porcje

*5 l wody
*0,5kg marchewki
*0,5kg cebuli
*0,2kg pietruszki
*0,2kg pora
*100g suszonych shitake od Leśne Skarby
*1 pęczek natki pietruszki
*Kilka łodyg selera naciowego
*Kilka ząbków czosnku
*kawałek imbiru
*2 liście laurowe
*2 gwiazdki anyżu
*kilka goździków
*Kilka ziaren pieprzu
*sól
*kilka glonów nori

  1. Warzywa umyj i oczyść z niejadalnych części.
    Jeżeli nie musisz nie obieraj ich.
    Pokrój na większe kawałki i ułóż na blaszce do pieczenia (oprócz pora, selera i natki pietruszki), obok umieść kości.
  2. Włóż wszystko do piekarnika na 25 min/ 180-200°C.
  3. Przyprawy lekko upraż na suchej patelni i wsyp na dno 6-7l garnka.
  4. Dodaj upieczone warzywa, na to połóż glony i grzyby.
  5. Zalej składniki zimną wodą i doprowadź płyn do wrzenia.
    Skręć ogień do minimum i gotuj wywar około 4 godzin.
    Co jakiś czas dolewaj odrobinę wody.
  6. Gdy bulion będzie gotowy wyjmij grzyby i odcedź go.
    Przyciśnij łyżką składniki, tak żeby wycisnąć z nich możliwe najwięcej soków.
    7.Wlej rosół z powrotem do garnka, odkręć gaz na maksimum i zredukuj płyn o 15%.
  7. Wywar powinien być delikatny z wyraźnym posmakiem glonów i grzybów.
    Intensywność smaku regulujemy za pomocą soli.
    Możemy wymieszać ją ze sproszkowanymi grzybami, żeby jeszcze bardziej podkręcić smak.

Jako dodatków na jedną porcję użyłem:

*100g smażonego tofu:
Pokrojone w kostkę tofu podsmażamy na tłuszczu roślinnym.

*50g szpinaku smażonego z sezamem:
Liście wrzucone na rozgrzany olej po smażeniu tofu, szybko przesmażamy ze szczyptą soli i porcją sezamu.

*Do tego makaron alkaliczny lub TEN makaron grzybowy.

*50g shitake z gotowania wywaru.

*20g kiełków fasoli mung.

*Nori.

*2 łyżki oleju sezamowego.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz