Kremowy sernik na zimno z jeżynami

Składniki:

Spód
150 g ciastek owsianych
50 g rozpuszczonego masła
olej do formy

Masa owocowa
50 g jeżyn z syropu Leśne Skarby
500 g sera na sernik z wiaderka
200 g kremówki 30%
8 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny

Masa biała
400 g jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
Masło blendujmey z ciastkami w blenderze na gładką masę. Dno tortownicy (19 cm) wykładamy folia spożywczą, boki smarujemy tłuszczem. Wsypujemy ciasteczka, dociskamy do dna i wkładamy do lodówki.
Cztery łyżeczki żelatyny wsypujemy do 1/3 szklanki zimnej wody i zostawiamy na 15 minut. Podgrzewamy delikatnie w mikrofali, uważając, aby się nie zagotowała. Odstawiamy do przestygnięcia.
Jeżyny odcedzamy. W jednej misce blendujemy jeżyny. W drugiej misce miksujemy ser z cukrem pudrem. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki sera, żeby ją zahartować. miksujemy z serkiem i dodajemy żelatynę, cały czas miksując. Kremówkę ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do sernika, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy zblendowane jeżyny i mieszamy.
Wylewamy masę na spód z ciastek. Wkładamy do lodówki, aż zastygnie.
Dwie łyżeczki żelatyny wsypujemy do 1/4 szklanki zimnej wody. Podgrzewamy delikatnie w mikrofali, uważając, aby się nie zagotowała. Odstawiamy do przestygnięcia.
W misce miksujemy jogurt z cukrem, dodajemy żelatynę i ponownie miksujemy. Wlewamy na owocową masę. Wkładamy do lodówki na minimum pięć godzin.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>