Zupa
- Opakowanie mieszanki suszonych grzybów Leśne Skarby (40g), nowość produktowa aktualnie dostępna w sieci Biedronka
- 150 gram pociętej w słupki włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka, por), może być z mrożonki
- 2 duże łyżki masła – można zastąpić olejem
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- 2 liście laurowe,
- 3 kulki ziela angielskiego
- 50 ml śmietany 30% (weganie dla was śmietana roślinna)
- Sól i pieprz do smaku
- Łyżeczka suszonego tymianku
Ciasto na pierogi
- 0,5 kg mąki pszennej
- 270 ml bardzo ciepłej, ale niewrzącej wody
- Łyżka stołowa oleju rzepakowego
Farsz
- Pół kilo ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Zupa
- Grzyby napocząć w letniej wodzie
- W garnku roztopić masło lub wlać olej i przesmażyć na nim włoszczyznę, ziele angielskie, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek.
- Gdy warzywa zmiękną zaleć wodą, w której moczyły się grzyby, dodać grzyby i pozostałe składniki. Ewentualnie dolać wody.
- Gotować około 30 minut.
- Kto lubi może zagęść zasmażką – ja wolę zupę lżejszą.
- Doprawić solą i pieprzem
- Zabielić śmietaną
Pierogi
Farsz
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce (oczka jak na placki ziemniaczane)
- Cebulę zetrzeć na tarce.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać ziemniaki i cebulę, doprawić ziołami, solą i pieprzem.
- Smażyć około 20 minut, farsz musi być dość gęsty, ale i miękki
- Pozostawić do pełnego ostygnięcia.
Ciasto
- Do miski wsypać mąkę, dodać mąkę i olej, wyrobić na jednolitą masę.
- Rozwałkować na cieniutki listek
- Reszta jak przy każdych innych pierogach.
- Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku aż wypłyną (4-5 minut)
Zobacz wszystkie posty użytkownika
Paulina Korol
Może Ci się spodobać
-
-
-
-
-
-