Zupa grzybowa z pierożkami ziemniaczanymi

Zupa

  • Opakowanie mieszanki suszonych grzybów Leśne Skarby (40g),  nowość produktowa aktualnie dostępna w sieci Biedronka
  • 150 gram pociętej w słupki włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka, por), może być z mrożonki
  • 2 duże łyżki masła – można zastąpić olejem
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 50 ml śmietany 30% (weganie dla was śmietana roślinna)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Łyżeczka suszonego tymianku
Ciasto na pierogi
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 270 ml bardzo ciepłej, ale niewrzącej wody
  • Łyżka stołowa oleju rzepakowego
Farsz
  • Pół kilo ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Zupa

  1. Grzyby napocząć w letniej wodzie
  2. W garnku roztopić masło lub wlać olej i przesmażyć na nim włoszczyznę, ziele angielskie, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek.
  3. Gdy warzywa zmiękną zaleć wodą, w której moczyły się grzyby, dodać grzyby i pozostałe składniki. Ewentualnie dolać wody.
  4. Gotować około 30 minut.
  5. Kto lubi może zagęść zasmażką – ja wolę zupę lżejszą.
  6. Doprawić solą i pieprzem
  7. Zabielić śmietaną

Pierogi   

Farsz
  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce (oczka jak na placki ziemniaczane)
  2. Cebulę zetrzeć na tarce.
  3. Na patelni rozgrzać olej, dodać ziemniaki i cebulę, doprawić ziołami, solą i pieprzem.
  4. Smażyć około 20 minut, farsz musi być dość gęsty, ale i miękki
  5. Pozostawić do pełnego ostygnięcia.
Ciasto
  1. Do miski wsypać mąkę, dodać mąkę i olej, wyrobić na jednolitą masę.
  2. Rozwałkować na cieniutki listek
  3. Reszta jak przy każdych innych pierogach.
  4. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku aż wypłyną (4-5 minut)

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz