Klasyczny tatar wołowy

składniki na 4 porcje

  • 500 g dobrej jakości wołowiny – najlepsza byłaby polędwica, ale udziec wołowy wystarczy
  • 4 jajka z pewnego źródła
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 4 małe ogórki kiszone
  • 1 słoik kurek marynowanych Leśne Skarby
  • Słoik podgrzybków marynowanych Leśne Skarby
  • Słoik maślaków marynowanych Leśne Skarby
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 8 łyżek stołowych oleju rzepakowego lub słonecznikowego (nie oliwy, ta ma zbyt intensywny smak)
  • Pół szklanki wody
  • Sól, pieprz oraz przyprawa typu Magii do smaku

Przygotowanie 

  1. Jajka w skorupkach krótko sparzyć wrzątkiem. Chodzi o zabicie ewentualnych bakterii.
  2. Mięso dwukrotnie zmielić, dodać odrobinę wody, jeżeli nie jest wystarczająco klejące.
  3. Z mięsa uformować cztery kulki (lub cylinder z pomocą foremki), w każdej zrobić wgłębienie u góry.
  4. Ułożyć mięso na talerzu.
  5. Obłożyć pokrojonymi w kostkę cebulami, ogórkiem, grzybkami. Ładniejsze grzybki marynowane można w całości zostawić jako jadalną dekoracją.
  6. Położyć obok musztardę.
  7. Na górę mięsnej kuli położyć żółtko oddzielone od białka.
  8. Podajemy w towarzystwie oleju, przyprawy Magii, soli i pieprzu.
  9. Mieszanie to już zajęcie jedzącego, tak jak doprawianie.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>