składniki na 4 porcje
- 500 g dobrej jakości wołowiny – najlepsza byłaby polędwica, ale udziec wołowy wystarczy
- 4 jajka z pewnego źródła
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 4 małe ogórki kiszone
- 1 słoik kurek marynowanych Leśne Skarby
- Słoik podgrzybków marynowanych Leśne Skarby
- Słoik maślaków marynowanych Leśne Skarby
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 8 łyżek stołowych oleju rzepakowego lub słonecznikowego (nie oliwy, ta ma zbyt intensywny smak)
- Pół szklanki wody
- Sól, pieprz oraz przyprawa typu Magii do smaku
Przygotowanie
- Jajka w skorupkach krótko sparzyć wrzątkiem. Chodzi o zabicie ewentualnych bakterii.
- Mięso dwukrotnie zmielić, dodać odrobinę wody, jeżeli nie jest wystarczająco klejące.
- Z mięsa uformować cztery kulki (lub cylinder z pomocą foremki), w każdej zrobić wgłębienie u góry.
- Ułożyć mięso na talerzu.
- Obłożyć pokrojonymi w kostkę cebulami, ogórkiem, grzybkami. Ładniejsze grzybki marynowane można w całości zostawić jako jadalną dekoracją.
- Położyć obok musztardę.
- Na górę mięsnej kuli położyć żółtko oddzielone od białka.
- Podajemy w towarzystwie oleju, przyprawy Magii, soli i pieprzu.
- Mieszanie to już zajęcie jedzącego, tak jak doprawianie.
Zobacz wszystkie posty użytkownika
Paulina Korol
Może Ci się spodobać
-
-
-
-
-
-