Przepis na kruchy spód:
250g mąki tortowej
130g masła
35g cukry pudru
nieco zimnej wody i soli
Krem waniliowy:
6 żółtek
125g drobnego cukru do wypieków
40g mąki
500 ml mleka
1 laska wanilii
Sposób przyrządzenia:
Wyrabiamy spód do tarty. Do malaksera dojemy mąkę, masło, cukier puder, sól i miksujemy. Powoli dolewam zimnej wody.
Powstałą kule opruszam mąką, zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na 1h.
Po tym czasie wałkuję cienko ciasto i wkładam do formy wysmarowanej masłem.
Nakłówam widelcem i wkładam na ok. 30 minut do lodówki. Następnie piekę ciasto które wykładam ceramicznymi kulkami aby nie wyrosło zbyt wysoko w piekarniku w 170 stopniach 10 min, a potem jeszcze 15-20 minut już bez kulek i studzę.
Krem.
Żółtka ubijam z dodatkiem 40g cukru na krem. Dodaję mąkę i ponownie ubijam. Podgrzewam mleko z resztą cukru oraz przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Zagotowywuję, zmniejszam ogień i dodaję powoli ubite żółta z cukrem cały czas mieszając do połączenia składników.
Gotuję 2 minuty. Przestudzony krem przelewam ( bez wanilii) na gotowy spód i zostawiam do wystudzenia.
Na koniec najlepsze- przyozdabianie owocami odsączonymi z syropu i/ lub zalewam żelatyną 250ml/ 1 kopiasta łyżeczka żelatyny przygotowana według przepisu z opakowania.
Całość wstawiam do lodówki na 40- 50 minut aby stężało.
Smacznego !
