Tarta z owocami leśnymi

Przepis na kruchy spód:

250g mąki tortowej

130g masła 

35g cukry pudru

nieco zimnej wody i soli

Krem waniliowy:

6 żółtek

125g drobnego cukru do wypieków 

40g mąki 

500 ml mleka

1 laska wanilii

Sposób przyrządzenia:

Wyrabiamy spód do tarty. Do malaksera dojemy mąkę, masło, cukier puder, sól i miksujemy. Powoli dolewam zimnej wody.

Powstałą kule opruszam mąką, zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na 1h.

Po tym czasie wałkuję cienko ciasto i wkładam do formy wysmarowanej masłem.

Nakłówam widelcem i wkładam na ok. 30 minut do lodówki. Następnie piekę ciasto które wykładam ceramicznymi kulkami aby nie wyrosło zbyt wysoko w piekarniku w 170 stopniach 10 min, a potem jeszcze 15-20  minut już bez kulek i studzę.

Krem.

Żółtka ubijam z dodatkiem 40g cukru na krem. Dodaję mąkę i ponownie ubijam. Podgrzewam mleko z resztą cukru oraz przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Zagotowywuję, zmniejszam ogień i dodaję powoli ubite żółta z cukrem cały czas mieszając do połączenia składników. 

Gotuję 2 minuty. Przestudzony krem przelewam ( bez wanilii) na gotowy spód i zostawiam do wystudzenia. 

Na koniec najlepsze- przyozdabianie owocami odsączonymi z syropu i/ lub zalewam żelatyną 250ml/ 1 kopiasta  łyżeczka żelatyny przygotowana według przepisu z opakowania.

Całość wstawiam do lodówki na 40- 50 minut aby stężało. 

Smacznego !

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>