Składniki na farsz:
1 opakowanie sera typu feta
250 ml mascarpone
2 łyżki śmietany
3 jajka
mały pęczek natki pietruszki
40 gram mieszanki suszonych grzybów
3 ząbki czosnku
1 cebula
na ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
na sos:
1 mały kubek jogurtu greckiego
sól, pieprz
2 łyżki chrzanu
Przygotowanie:
Suszone grzyby gotujemy do miękkości, następnie dokładnie odcedzamy i studzimy.
Do kielicha blendera wkładamy wszystkie składniki tj: 3/4 porcji ugotowanych grzybów, ser feta, mascarpone, czosnek, cebulę, śmietanę, jajka. Blendujemy.
Do zblendowanej masy dokładamy posiekaną natkę pietruszki i pozostałe grzyby. Mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej kruchym ciastem.
Na ciasto: do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do połączenia masła z mąką w niewielkie grudki, dodajemy jajko, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i chłodzimy godzinę w lodówce.
Na sos: wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, chłodzimy w lodówce.
Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt naszej formy, następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kształt lub wielkość formy dowolna.
Na ciasto wylewamy naszą masę grzybową.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na minimum 60 minut, ustawiając piekarnik góra-dół. Góra musi być dobrze przypieczona, wtedy mamy pewność że nasza tarta ładnie się upiekła w środku.
