Grzybowy pasztet z serem feta na kruchym spodzie

Składniki na farsz:

1 opakowanie sera typu feta

250 ml mascarpone

2 łyżki śmietany

3 jajka

mały pęczek natki pietruszki

40 gram mieszanki suszonych grzybów

3 ząbki czosnku

1 cebula

na ciasto:

300 g mąki pszennej

150 g zimnego masła 

1 jajko

szczypta soli

pół łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany

na sos:

1 mały kubek jogurtu greckiego

sól, pieprz

2 łyżki chrzanu

Przygotowanie:

Suszone grzyby gotujemy do miękkości, następnie dokładnie odcedzamy i studzimy.

Do kielicha blendera wkładamy wszystkie składniki tj: 3/4 porcji ugotowanych grzybów, ser feta, mascarpone, czosnek, cebulę, śmietanę, jajka. Blendujemy. 

Do zblendowanej masy dokładamy posiekaną natkę pietruszki i pozostałe grzyby. Mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej kruchym ciastem.

Na ciasto: do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do połączenia masła z mąką w niewielkie grudki, dodajemy jajko, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i chłodzimy godzinę w lodówce.

 Na sos: wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, chłodzimy w lodówce.

Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt naszej formy, następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kształt lub wielkość formy dowolna.

Na ciasto wylewamy naszą masę grzybową.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na minimum 60 minut, ustawiając piekarnik góra-dół. Góra musi być dobrze przypieczona, wtedy mamy pewność że nasza tarta ładnie się upiekła w środku.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>