Składniki na blaszkę:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 1 szklanka cukru
- 300g jogurtu naturalnego
- 50g masła (rozpuszczonego)
- 1 puszka truskawek w syropie
- 1 puszka jeżyn w syropie
Kruszonka:
- 100g mąki pszennej
- 60g masła
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia w misce.
W oddzielnej misce ubić jajka z cukrem jak masa będzie puszysta dodać jogurt i rozpuszczone masło, wymieszać. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać aż masa będzie gładka.
Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch udekorować odsączonymi owocami.
Ze składników na kruszonkę ugnieść ciasto i dłonią posypać po owocach.
Piec w 180st. C 40-50 minut.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
