Jogurtowe ciasto z owocami lata

Składniki na blaszkę:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 50g masła (rozpuszczonego)
  • 1 puszka truskawek w syropie
  • 1 puszka jeżyn w syropie

Kruszonka:

  • 100g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 5 łyżek cukru

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia w misce.

W oddzielnej misce ubić jajka z cukrem jak masa będzie puszysta dodać jogurt i rozpuszczone masło, wymieszać. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać aż masa będzie gładka.

Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch udekorować odsączonymi owocami.

Ze składników na kruszonkę ugnieść ciasto i dłonią posypać po owocach.

Piec w 180st. C 40-50 minut.

Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>