CIASTO KRUCHE
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
NADZIENIE GRZYBOWE
- 350 g kurek świeżych lub w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 3 jajka
- 40 g tartego sera np. parmezan
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 200g mascarpone
CIASTO KRUCHE
Mąkę, zimne masło i sól rozetrzeć w dłoniach i ugnieść w kulkę. Dodać jajko i jeszcze raz zagnieść, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką. Wałkować ciasto w kształcie koła. Musi być większe niż forma na tartę.
Ciasto przełożyć do formy, odciąć nadmiar ciasta i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu. Nagrzać piekarnik na 190st. C.
Całe ciasto osłonić folią aluminiową. Na spód wysypać suchą fasolę lub ryż. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię z obciążeniem i piec przez ok. 13 minut na lekko złoty kolor.
NADZIENIE
Grzyby oczyścić, krótko opłukać i osuszyć lub odsączyć z zalewy. Pokroić na kawałeczki. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle, na dużej patelni.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając.
Dodać grzyby i mieszając smażyć przez ok. 5 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz natką pietruszki.
Do oddzielnej miski wbić jajka i zmiksować ze śmietanką oraz serem mascarpone. Dodać grzyby i wymieszać.
Delikatnie, stopniowo, wylać na upieczony spód. Piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach C, do ścięcia się masy.
Przed podaniem najlepiej schłodzić przez kilka godzin w lodówce.