Letnia tarta z kurkami

CIASTO KRUCHE

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

NADZIENIE GRZYBOWE

  • 350 g kurek świeżych lub w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 3 jajka
  • 40 g tartego sera np. parmezan
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 200g mascarpone

CIASTO KRUCHE

Mąkę, zimne masło i sól rozetrzeć w dłoniach i ugnieść w kulkę. Dodać jajko i jeszcze raz zagnieść, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką. Wałkować ciasto w kształcie koła. Musi być większe niż forma na tartę.

Ciasto przełożyć do formy, odciąć nadmiar ciasta i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu. Nagrzać piekarnik na 190st. C.

Całe ciasto osłonić folią aluminiową. Na spód wysypać suchą fasolę lub ryż. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię z obciążeniem i piec przez ok. 13 minut na lekko złoty kolor.

NADZIENIE

Grzyby oczyścić, krótko opłukać i osuszyć lub odsączyć z zalewy. Pokroić na kawałeczki. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle, na dużej patelni.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając.

Dodać grzyby i mieszając smażyć przez ok. 5 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz natką pietruszki.

Do oddzielnej miski wbić jajka i zmiksować ze śmietanką oraz serem mascarpone. Dodać grzyby i wymieszać.

Delikatnie, stopniowo, wylać na upieczony spód. Piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach C, do ścięcia się masy.

Przed podaniem najlepiej schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>