Sernik jagodowy na spodzie brownie

Składniki:

Brownie:

  • 200 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3 jajka
  • 200 g drobnego cukru
  • 130 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować foremkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Masło włożyć do rondelka, dodać połamane na kosteczki czekolady i na małym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.

W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.

Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolite ciasto.

Sernik:

  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 70 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 jajka
  • 100 g sera mascarpone
  • 100g śmietany 18%
  • 2 puszki jagód w syropie

W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, śmietanę, jajka, cukier i wszystko zmiksować do połączenia się składników nie za długo.

Do formy przełożyć ciasto na brownie i wygładzić, na wierzch ułożyć 1/2 masy sernikowej, do reszty dodać jedną puszkę odsączonych jagód i wymieszać i przełożyć na masę serową do formy.

Piec 45 minut. Po tym czasie całkowicie ostudzić i najlepiej przetrzymać noc w lodówce.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>