Składniki:
Brownie:
- 200 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 3 jajka
- 200 g drobnego cukru
- 130 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować foremkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Masło włożyć do rondelka, dodać połamane na kosteczki czekolady i na małym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.
W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolite ciasto.
Sernik:
- 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 70 g cukru
- 1 budyń waniliowy
- 2 jajka
- 100 g sera mascarpone
- 100g śmietany 18%
- 2 puszki jagód w syropie
W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, śmietanę, jajka, cukier i wszystko zmiksować do połączenia się składników nie za długo.
Do formy przełożyć ciasto na brownie i wygładzić, na wierzch ułożyć 1/2 masy sernikowej, do reszty dodać jedną puszkę odsączonych jagód i wymieszać i przełożyć na masę serową do formy.
Piec 45 minut. Po tym czasie całkowicie ostudzić i najlepiej przetrzymać noc w lodówce.

