Składniki na placki:
-1/2kg ziemniaków
-1/2 cebuli
-1 jajko
-1 łyżka mąki
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
-olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę starkować na małych oczkach, odcisnąć wodę z warzyw.
Dodać jajko, mąkę i przyprawy.
Na rozgrzanym oleju układać łyżką placki i smażyć aż będą zarumienione z obu stron.
Odkładać na talerz z ręcznikiem papierowym.
Sos grzybowy:
-2 łyżeczki koncentratu z borowików
-400g pieczarek
-1 cebula
-1 łyżka masła
-1 łyżka oleju
-200ml śmietanki 30%
-kostka rosołowa warzywna
-400ml wody
Cebulę drobno posiekać, pieczarki pokroić w plasterki.
Cebulę podsmażyć na rozgrzanym maśle z olejem. Dodać pieczarki i smażyć aż będą miękkie i zarumienione.
Dodać wodę i kostkę rosołową, podgotować aż woda trochę się wygotuje. Dodać 2 łyżeczki koncentratu borowikowego i wymieszać.
Na koniec dodać śmietankę i wymieszać. Podgotować 10 minut aż sos zgęstnieje.
Placki podawać polane sosem grzybowym.