Placki ziemniaczane z sosem na bazie koncentratu borowikowego

Składniki na placki:

-1/2kg ziemniaków

-1/2 cebuli

-1 jajko

-1 łyżka mąki

-szczypta soli

-szczypta pieprzu

-olej do smażenia

Ziemniaki i cebulę starkować na małych oczkach, odcisnąć wodę z warzyw.

Dodać jajko, mąkę i przyprawy.

Na rozgrzanym oleju układać łyżką placki i smażyć aż będą zarumienione z obu stron.

Odkładać na talerz z ręcznikiem papierowym.

Sos grzybowy:

-2 łyżeczki koncentratu z borowików

-400g pieczarek

-1 cebula

-1 łyżka masła

-1 łyżka oleju

-200ml śmietanki 30%

-kostka rosołowa warzywna

-400ml wody

Cebulę drobno posiekać, pieczarki pokroić w plasterki.

Cebulę podsmażyć na rozgrzanym maśle z olejem. Dodać pieczarki i smażyć aż będą miękkie i zarumienione.

Dodać wodę i kostkę rosołową, podgotować aż woda trochę się wygotuje. Dodać 2 łyżeczki koncentratu borowikowego i wymieszać.

Na koniec dodać śmietankę i wymieszać. Podgotować 10 minut aż sos zgęstnieje.

Placki podawać polane sosem grzybowym.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz