Składniki na 16 jagodzianek:
500 g mąki pszennej
14g świeżych drożdży
szczypta soli
250 ml mleka
1 jajko
100g masła, roztopionego
100g cukru
8g cukru wanilinowego
Nadzienie:
jagody w syropie (odsączone)
łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i ugnieść, pod koniec dodając roztopione masło z podgrzanym mlekiem. Dokładnie ugnieść ciasto.
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym na ok. 1,5h.
Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części.
Z każdej części robić płaski placek i na środek układać dużą łyżkę jagód. Zlepiać tak aby farsz nie wypłynął na boki, zlepieniem układać na papierze do pieczenia.
Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Piec 20-25minut w 180st. C.
Po wyjęciu od razu polukrować.
Lukier:
szklanka cukru pudru
4 łyżki wrzątku