Jagodzianki

Składniki na 16 jagodzianek:

500 g mąki pszennej

14g świeżych drożdży

szczypta soli

250 ml mleka

1 jajko

100g masła, roztopionego

100g cukru

8g cukru wanilinowego

Nadzienie:

jagody w syropie (odsączone)

łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i ugnieść, pod koniec dodając roztopione masło z podgrzanym mlekiem. Dokładnie ugnieść ciasto.

Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym na ok. 1,5h.

Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części.

Z każdej części robić płaski placek i na środek układać dużą łyżkę jagód. Zlepiać tak aby farsz nie wypłynął na boki, zlepieniem układać na papierze do pieczenia.

Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem.

Piec 20-25minut w 180st. C.

Po wyjęciu od razu polukrować.

Lukier:

szklanka cukru pudru

4 łyżki wrzątku

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz